Páneurópai Piknik

2022.12.04. 10:49

Történelmi idők Sopronban és Fertőrákoson - Tévesen rögzült a határáttörés helyszíne 1989-ben

A fertőrákosiak szeretnének végre tisztázni egy tévedést: a Páneurópai Piknik Emlékpark és az Akadémiai Emlékerdő Piuszpusztán van, és nem Sopronpusztán. A Rákos-patak a határvonal Fertőrákos és Sopron között.

Bódvai Ildikó

Palkovits János hangsúlyozza, a Páneurópai Piknik Emlékpark területe Fertőrákoshoz tartozik.

  • "Nem akarunk senkinek ártani, mert 1989-ben a Páneurópai Pikniket valóban Sopronpusztán rendezték, onnan indult el a tömeg. A határáttörés azonban Piuszpusztán, a mostani határkilépőnél történt meg és az emlékpark is ott található. Ez pedig Fertőrákos közigazgatási területe" – magyarázta Palkovits János, a település polgármestere.
  • Hozzátette, bántó, hogy Fertőrákos nevét akkor sem említik meg, amikor az évenkénti megemlékezéseket tartják.
  • A Páneurópai Piknik Emlékpark, az Akadémia Emlékerdő és a határkilépő Fertőrákos közigazgatási területéhez tartozik. Tévesen mégis Sopronpusztát jelölik meg az ott zajló események helyszínéül, amit a település polgármestere nehezményez.

A keletnémetek határáttörése

– Szeretnénk végre tisztázni egy tévedést: a Páneurópai Piknik Emlékpark és az Akadémiai Emlékerdő Fertőrákos közigazgatási területén, Piuszpusztán van, és nem Sopronpusztán. 1989. augusztus 19-én a keletnémetek határáttörése is a Fertőrákos és Szentmargitbánya közötti határkapunál történt meg, és nem Sopronpusztánál – mondja Palkovits János, Fertőrákos polgármestere.

Hitelesség

Régóta bosszantja, hogy az eseményekről szóló tudósításokban, nyilatkozatokban rendre tévesen jelölik meg az emlékparkok helyét. Így volt ez nemrégiben is, amikor az Akadémiai Emlékerdőben tartottak megemlékezést és faültetést.

– Nem akarunk senkinek ártani, mert 1989-ben a pán­európai piknik valóban Sopronpusztán volt, onnan indult el a tömeg a határáttöréshez. Viszont mind a piknik egykori szervezői­nek, mind a témával foglalkozó és abban nyilatkozó politikusoknak és újságíróknak tudniuk kell, hogy az emlékpark Piuszpusztán és nem Sopronpusztán van. Ott, vagyis Fertőrákos közigazgatási területén tartják az évenkénti megemlékezéseket, bántó, hogy ennek ellenére meg sem említenek bennünket. A hitelességhez hozzátartozik, hogy a piknikkel kapcsolatosan a kezdetektől fogva hibásan kommunikálták a helyszínt – teszi hozzá a polgármester.

Fotók: Máthé Daniella

A tényeket illik tiszteletben tartani

– Annak idején egy olyan nagyszabású, zenés rendezvény megszervezéséhez, mint a páneurópai piknik, egyértelműen Sopronpuszta volt az alkalmas helyszín, hiszen ott volt áram. A határnyitáshoz és a határáttöréshez viszont át kellett jönni a fertőrákosi részre, itt volt a kapu, ahol most az átkelő van.

Ez a rész soha nem tartozott Sopronhoz, a Rákos-patak a határ a két település között. A patak folyásirány szerinti bal oldalán van Piuszpuszta, ahol az emlékpark is található, a jobb oldalán pedig Sopronpuszta – magyarázza Palkovits János, nyomatékosítva, hogy nem akarják elvenni senki érdemét. Ráadásul a világ felé valóban úgy érdemes kommunikálni, hogy Sopron mellett van a hely, mert úgy könnyebb beazonosítani, de a tényeket azért illik tiszteletben tartani.

Palkovits János hangsúlyozza, a Páneurópai Piknik Emlékpark területe Fertőrákoshoz tartozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában