Mindig a közösségért dolgozott

2022.12.29. 13:31

Sopron Város Díszpolgára kitüntetést Dr. Fodor Tamás korábbi polgármester kapta 2022-ben

A közgyűlés 2022-ben Sopron Város Díszpolgára címet adományozott dr. Fodor Tamás korábbi polgármesternek, aki kiemelkedő városvezetői, település- és területfejlesztői tevékenységgel szolgálta a város és térsége közösségét.

Bódvai Ildikó

Dr. Fodor Tamás hangsúlyozta, mára az elkezdett beruházások majdnem mindegyike megvalósult. Fotó: M. D.

 – Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy az a közösség, amelyért tizenhárom éven át polgármesterként dolgoztam, elismerte a munkámat – mondta a Kisalföldnek.

Dr. Fodor Tamás méltatásában megfogalmazták: irányítása alatt a megvalósított beruházásokkal, rekonstrukciókkal Sopron új fejlődési pályára állt. 

Megújult a Tűztorony és a Fő tér, valamint a Várfal sétány, a Múzeumnegyed, a Szent Mihály-templom és a Lenck-villa. Megtörtént a Várkerület átépítése az Árpád utcai parkolóházzal. Európai színvonalú lett a fertőrákosi Barlangszínház, a Melocco Miklós-emlékművel megújult a Páneurópai Piknik és a határáttörés történelmi helyszíne. 

Elkezdődött az M85-­ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közti szakaszának kivitelezése, valamint az új Lőver Uszoda és Strand építése, a Fertő-parti beruházás és letették az ipari park alapjait az Innovációs és Technológiai Centrum épületével. 

Dr. Fodor Tamás 

– Úgy érzem, nemcsak nekem szól ez a kitüntetés, azokat a munkatársakat is illeti, akik a nehéz helyzetben mellettem álltak. Igen zilált állapotban vettem át a várost, nem kis feladat volt megőrizni a vagyonát és mindeközben előre tekinteni. Hivatalba lépésemkor eltökélt szándékom volt maximálisan kihasználni azokat a fejlesztési lehetőségeket, amik az európai uniós csatlakozásunkkal együtt jártak. Ezek a források 2007-ben nyíltak meg az ország, és azon belül Sopron számára. A rendszerváltás előtt Sopron elzárt település volt, más megyei jogú városok sokkal fejlettebb infrastruktúrával rendelkeztek. Először az uniós források tették lehetővé a város komolyabb fejlődését – említette a korábbi városvezető. Hozzátette, eközben a városüzemeltetésre is koncentrálni kellett, hiszen annak színvonala befolyásolta az itt élők közérzetét. 

– Nagy könnyebbség volt, hogy 2013-ban a kormány átvállalta a város mintegy 17–18 milliárd forintnyi adósságállományát, így felszabadult az az összeg, amit korábban adósságszolgálatra fizettünk. Ilyen mértékű segítséget még soha, egyetlen kormánytól sem kaptak az önkormányzatok. Ki kell emelni a legfontosabbat, a Modern Városok Programot, amit 2015-ben Sopronban indított el Orbán Viktor miniszterelnök. Ez a program biztosította a város korszakos fejlődésének az alapjait és lehetővé tette, hogy fejlődési pályára állíthassuk Sopront. Lényeges szempont volt, hogy a fejlesztések átgondoltak és arányosak legyenek – mondta. Az intézményfejlesztés is elkezdődött óvodák, bölcsődék és oktatási intézmények korszerűsítésével. 

A volt polgármester büszke rá, hogy vezetése alatt meg- újult a város műemlék épület- együttesének jelentős része, így nagymértékben javult a város turisztikai vonzereje. Az ipari parki beruházás megkezdését azért tartja lényegesnek, mert hosszú távon csak modern iparral és jelentős adóbevétellel lehet működtetni a várost. 

– Nem hagyományos iparfejlesztésben kell gondolkodni, a startup cégek letelepedését kell elsősorban segíteni – tette hozzá. 
Végezetül megköszönte Molnár Ágnes, Firtl Mátyás, Barcza Attila országgyűlési képviselők, a képviselő-testület Fidesz–KDNP frakciójának és a hűséges soproniaknak a támogatását. Simon István, Abdai Géza és az időközben elhunyt Havas András alpolgármesterek munkáját szintén nagyra értékeli, mert – ahogy a Kisalföldnek fogalmazott – nélkülük nem lehetett volna ilyen látványos fejlődést elérni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában