Szakmai elismerés

2022.12.05. 13:28

Pécsi Eszter-díjat kapott két győri mérnök-tanár

Az ország tizenegy mérnök-tanára kaphatta meg idén a Pécsi Eszter-díjat, köztük a győri Hild- és Baksa-iskola egy-egy pedagógusa.

Gyurina Zsolt

Tizenegy, természettudományokat oktató középiskolai tanár vehette át a Pro Progressio Alapítványnak Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett ez évi tanári díját nemrég Budapesten, a Műegyetemen. A díjazottak között volt Fürjes János (Győri SZC Hild József Építőipari Technikum) és Kalydi György (Győri SZC Baksa Kálmán Gimnázium).

Felhőkarcolók statikusa

A 14 évvel ezelőtt alapított, ám ettől az évtől Pécsi Eszter nevét viselő kitüntetést olyan oktatók vehetik át, akik a legtöbbet teszik a műszaki tudományos ismeretek átadásáért, népszerűsítéséért. Pécsi Eszter 1920-ban első magyar nőként átvette a mérnöki (építőmérnöki) oklevelet a budapesti Műegyetemen, emigrálása után, 1965-ben megkapta az Egyesült Államok legjobb statikai tervezőjének járó díjat. Munkássága lehetővé tette számos New York-i felhőkarcoló megvalósítását.

Műemlékkutató klub

Fürjes János 20 éve a Hild oktatója, 43 éves. Történelem–informatika szakos, de a hobbija a várak feltérképezése. Várkutató szakkörével országos hírnévre tett szert. Diákjaival 8 éve hozta létre a műemlékkutató klubot, amely Erdélyben és Svájcban is kutatta már a várakat, régészkedtek, mentették az emlékeket. A munka során előszeretettel használják a legújabb technikai vívmányokat, drónokat, 360 fokos gömbkamerákat, 3D-s építőipari programokkal mutatják be, hogyan nézhettek ki egykor ezek az épületek.

– A tanulók nagyon szeretik a terepmunkát, az egyhetes gyakorlatokról alig lehet hazahozni őket – mondta el Fürjes János.

Előkelő helyezések

Kalydi György elmondta, hogy a pályázat kiírása során feltétel volt, hogy a jelöltnek legyenek olyan tanítványai, akik a műszaki egyetemen tanulnak vagy tanultak, illetve legyenek olyan diákjai, akik országos versenyeken előkelő helyezést értek el.

– Szerencsére mindkét kategóriának megfeleltem, hiszen a Baksa Kálmán Gimnáziumban sokan érdeklődnek a mérnöki pálya iránt, a diákok szívesen vesznek részt különböző tanulmányi versenyeken. Kevés szabadidőmet olvasással, kirándulással, illetve családfakutatással töltöm. Szívesen foglalkozom tudománytörténettel, azon belül is kémiatörténettel – mutatta be magát Kalydi György. A díjazott tanár harminc éve végzett az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen Debrecenben. Két munkahelye volt: az első a Győrben méltán híres Krúdy Gyula Gimnázium és Vendéglátóipari Szakközépiskola, majd az ebből a gimnáziumi képzéssel kiváló Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium. A két tárgya a matematika és a kémia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában