Barangoljon virtuálisan!

2022.12.12. 14:33

Összefogásból Győr-Moson-Sopron megyei vár, templom, apátság, püspöki palota vált bejárhatóvá online - fotók

Megyénk négy turisztikai és történelmi jelentőségű pontja vált virtuális sétával elérhetővé.

Bella Violetta

Pillanatkép a győri bemutatóról.

Fotó: Csapó Balázs

Online nézelődhetünk a mosonmagyaróvári várban, a csornai premontrei apátságban, a soproni evangélikus templomban, illetve a győri püspöki palotában is. A 3d-s barangolási lehetőségnek hála olyan zugokat is megnézhetünk, ahova a látogató ritkán jut: a püspöki palota kápolnája mellett a könyvtár, de az ebédlő de a lépcsőház is bejárható, vagy az a szalon, ahol II. János Pál pápa is megpihent. A helyszíneken pedig leírások is várják az interneten turistáskodót magyar, német és angol nyelven.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a projekt hátteréről elmondta, 2021 elején német grafikus és fotó művészek Janusz Czech és Matthias Lüben indítványozták, hogy Pforzheim testvérvárosai után a határ magyar oldalán lévő turisztikai és jelentős helyeket is rögzítsék a különleges technikával. Tavaly nyáron zajlott a felvételek elkészítése. Németh Zoltán elárulta, hogy a projekt a jövőben bővülhet, a jelenlegi négy túralehetőség hamarosan felkerül a megyei önkormányzat honlapjára is, de már jelenleg is elérhető interneten.

A 3D-s technika nem csak német-magyar, de osztrák-magyar együttműködésben is előtérbe került. A Border(hi)stories, 100 év határtörténetei című kiadvány a Vas megyei Önkormányzati Hivatal kiadásában, osztrák és Győr-Moson-Sopron megyei partnerek együttműködésében jött létre azért, hogy 26 emlékhely sorsán keresztül bemutassa a határon átnyúló események, konfliktusok és együttműködések történetét. Mosonmagyaróváron Huszadik századi traumák címen kiállítás is készült a határtörténetekből, mely tárlatnak az anyagát szintén megörökítette és utólag is bejárhatóvá tette a 3d-s technika, mint fenntartható archiválási forma. Németh Zoltán szerint a cél az volt a kiadvánnyal és a kiállítással is, hogy a sokszor kusza és konfliktusos családtörténetek ellenére is a határ két oldalán ugyanazt lássuk. – Ha a múltat tisztába tesszük, könnyebb jövőt is együtt tervezni. 

A határtörténeteket feldolgozó anyagokból oktatási anyag is készült, mely a megyeházán érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában