Fókuszban az energetikai korszerűsítések

2022.12.28. 16:29

Nyolc Győr-Moson-Sopron megyei település nyert több milliós forrást

Megvannak az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére beadott pályázat nyertesei, összesen 543 millió forint érkezik Győr-Moson-Sopron megyébe. Az év vége közeledtével mint egy karácsonyi ajándék, sorra érkeznek a jó hírek az önkormányzatoknak.

Kustor Réka

A Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola faablakainak cseréje is sorra kerül az elnyert pályázati pénzből. Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

  • A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” pályázat Győr-Moson-Sopron megyei nyerteseit vesszük sorra.

Kezdjük Dunakilitivel, ahol a Kiserdei Bölcsőde és Közösségi Ház energetikai korszerűsítésére 15,3 milliót nyert a település. Hegyeshalom duplázott, a közösségi színtérre 100,7 milliót, az iskola kis tornatermi épületére 45 millió forintot költhetnek. A tornaterem esetében a tetőszigeteléstől, napelemektől kezdve a fűtési rendszer újításán át elvégzik még a régi nyílászárók cseréjét is. A nagyobb összeg a volt gimnázium épületére megy el, amelyet új funkcióval is ellátnak az energetikai felújítását követően. Ide kerül át a könyvtár, amely a közösségi házzal együtt kompletten kiszolgálja majd a település lakóit.

Mosonszentmiklós kereken 100 millió forinttal gazdagodott. Bedő Csaba polgármester lapunknak elmondta, hogy a művelődési központ felújítására, többek között hőszigetelésre, tetőcserére, a fűtés- és a villamos rendszer korszerűsítésére költik a forrást, a kivitelezést előreláthatólag a jövő év második felében kezdik el. Sopronhorpács közel 60 millióval gazdálkodhat. Talabér Jenő polgármester elmondta, hogy a művelődési házuk energetikai fejlesztését végzik el az összegből.

Mosonszentmiklós kereken 100 millió forintot nyert a művelődési központra. A képen Bedő Csaba polgármester. Fotó: Nagy Gábor

– Régiek a középső nagyterem nyílászárói, azokat cseréljük, a szakemberek elvégzik többek között a padlásszigetelést, az elmaradt szigetelést, a fűtéskorszerűsítést, az aljzatcserét, és még a napelemes rendszer kiépítése is benne van. Ezzel a beruházással szeretnénk a magas gázárak mellett csökkenteni a fűtésköltségeket. Halászi a sportöltözőre fordítja a megítélt 10,5 millió forintot.

A Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola épületére 51 millió forint jut. Az iskola egyik részében még faablakok vannak, nincs szigetelve, ami három termet és egy folyosót foglal magában. Ennek a résznek a teljes energetikai felújítása a cél, napelemet is kap a nagy épület. Az intézményt egyébként közel 170 diák látogatja, és horvát, valamint német oktatás is folyik az iskolában.

A Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola faablakainak cseréje is sorra kerül az elnyert pályázati pénzből. Fotó: Nagy Gábor

Táp megközelítőleg 70 millió forintot tudhat magáénak. Csikár László polgármester a Kisalföldnek elmondta, hogy az önkormányzat épületét újítják fel belőle, amellyel remélhetőleg csökken az épület üzemeltetési költsége. A ’70-es években épült ingatlanon kisebb korszerűsítések voltak ugyan, de a teljes körű rendbetétel ez idáig elmaradt. A polgármester bízik benne, hogy az őszt már a felújított épületben kezdik. Unddal zárjuk a sort, a település a közösségi tereinek fejlesztésére 93 millió forintot nyert el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában