Pályázat és adomány

2022.12.10. 07:48

Mária-kegyhelye és búcsújáró hely - Megújult a templom Osliban

A Rábaköz egyik legismertebb Mária-kegyhelye és búcsújáró helye, az osli templom egy nyertes pályázat és az adakozók felajánlásai révén kívülről teljesen megújulhatott.

Kustor Réka

Szaradics József plébános, a háttérben a megújult osli templom. Fotó: Kustor Réka

Nagy múltra tekint vissza Osli ékköve, a falu temploma. Az 1700-as évek derekán templommá bővítették a falu kápolnáját, kicsit több mint egy évtizeddel később megépült a templomtorony, ami egyébként 1847-ben érte el jelenlegi magasságát. 

Máig fontos szerepe van a búcsújárásban a templom körüli kálvária tizennégy stációjának, amelyek több mint 160 éve készültek. 

Vasárnap 10 órakor Veres András megyéspüspök celebrálja a szentmisét és áldja meg a felújított templomot.

A templom jól ismert zarándokhely, ottjártunkkor is találkoztunk látogatókkal. Az ide érkezők most már az épület szebbik arcát láthatják. 

– Elkészültünk a templom külső felújításával. Októbertől december elejéig tartottak a munkálatok – kezdte dr. Szaradics József plébános, nyugalmazott tábori lelkész ezredes, aki hozzátette, a kivitelezést egy vitnyédi vállalkozás végezte. 

Az előzményekről a plébános elmondta, hogy két évvel ezelőtt saját forrásból és 4 millió forint egyházmegyei támogatásból, összesen 5,5 millió forintból szigetelték a templomot. Ugyanebben az évben további 15 millió forintot nyertek, ami a torony és a megrongálódott északi oldal felújítására lett volna elég. Ekkor jött a gondolat, ha sikerül annyi pénzt összegyűjteni, akár a teljes rendbetétel is megvalósulhat. Az összefogás ereje ismét megmutatkozott, amiért jár a köszönet. 

– Áldozatkészen álltak az ügy mellé a hívek és a vállalkozók, s általuk összegyűlt annyi pénz, hogy az épület a talpazattól a toronyig kívülről teljesen megújulhatott – emelte ki a plébános. Nem felejtették ki a sorból a homlokzati fülkében álló, a győri székesegyházból származó Szent István- és Szent László-szobrokat sem, amelyek felújítására mintegy félmillió forintot költöttek. 

– Ez Isten háza és a hívők otthona, belül egyfajta lelki dicséretet érezhetünk, hogy ezt sikerült véghez vinni – mondta a megszépült épületről Szaradics József. A beruházás közel 25 millió forint volt. 

Eddig is sokan útba ejtették a templomot, melynek megújulása talán még egy indok, hogy felkeressék a Rábaköz egyik legismertebb zarándokhelyét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában