Önköltségen végzik a kutatást

2022.12.15. 13:33

Jeltelenül eltemetett magyar és német katonák után nyomoznak a Rábaközben

Tavaly 33, idén 10 katona sírját tárta fel a Rábaközi Hadisír Kutatók csapata, akik a második világháborúban a megyénkben elesett német és magyar katonák jeltelen nyughelyeit keresik.

kisalfold.hu

A Rábaközi Hadisír Kutatók tagjai tavaly 33, idén 10 katona sírját tárták fel. Fotó: Kustor Réka

  • Nagyra becsülendő az az önkéntes tevékenység, amely révén családok kaphatnak információt a közel 80 éve eltűntnek hitt szerettükről.
  • A csapat tagjait összeköti a történelem szeretete.
  • A Rábaközi Hadisír Kutatók tagjai arra áldozzák szabadidejüket, hogy végtisztességhez segítsék a második világháború idején a megyénkben jeltelenül eltemetett német és magyar katonákat.

Nagyra becsülendő a Rábaközi Hadisír Kutatók törekvése, hisz fáradozásaik által családok tucatjai nyerhetnek megnyugvást, miután információt kapnak a lassan 80 éve eltűntnek hitt szerettükről. Bancsó Zsolt, Gazsó Mihály, Kálmán László, Lakatos Dávid és Varga Szabolcs alkotják a brigádot. A csapat a második világháborúban a megyénkben elesett német és magyar katonák jeltelen sírjait kutatja.

Több mint negyed századdal ezelőtt kezdődött

A Csornán élő Kálmán László a rangidős a csapatban, 1996-ban kezdte a kutatást egy egyedi társával. Lakatos Dávid pár évre rá még gyerekként csatlakozott hozzájuk, volt is néhány találat, de aztán egy hosszabb kihagyás jött. A katonai bemutatók és a közös érdeklődési kör aztán összehozta a mára öttagú társaságot. Sok nyomozómunka előzi meg a keresést. Idősek elbeszélései, leszármazottak információi, jegyzői és egyházi jelentések segítenek körbehatárolni a lehetséges sírhelyeket, a nemrég megnyílt orosz levéltári források által pedig térképet találtak a megyéről, melyek az akkori feltételezett német állásokat jelölték.

Azt egybehangzóan kiemelték, hogy az önkormányzatok, erdészetek, földtulajdonosok mind-mind partnerek, ha keresésről van szó. Tavaly 33, idén 10 katona sírját tárták fel. Egy jegyzői jelentés szerint például Magyarkeresztúron 33 német katonát temettek el, de csak nyolcat találtak meg. Ez is azt bizonyítja, rengeteg a feltáratlan sír, információik szerint 18–20 ezerre tehető az eltűnt német katonák száma az országban.

A Rábaközi Hadisír Kutatók tagjai tavaly 33, idén 10 katona sírját tárták fel. Fotó: Kustor Réka

Értesítik a családot

A keresés menetéről Lakatos Dávid beszélt lapunknak: – Fémkeresőt használunk, vannak kisebb kézi gépek és mélykeresőnk is. Két szervezettel állunk kapcsolatban, akiket találat esetén értesítünk. Az egyik a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, ők foglalkoznak a magyar katonákkal, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség a németekkel. A sisakból már megtudjuk állapítani a nemzetiséget. A szervezetek elvégzik a feltárást, az exhumálást. A németeket a budaörsi katonatemetőbe, a magyarokat a Fiumei úti temetőbe – mint hősi halottakat – újra eltemetik. Amennyiben be tudják azonosítani, értesítik a családot, ha vannak személyes tárgyak, átadják.

Gazsó Mihály az indíttatásukról elmondta: – Felbecsülhetetlen érzés lehet, miután információt kap a család, hogy közel 80 év után megvan az eltűntnek hitt szerettük – emelte ki. Hozzátette: ennek a tudata, a történelemszeretet, a közös érdeklődési kör, ami hajtja őket, hisz ellentételezést ezért nem kapnak, önköltségen végzik a kutatást. Abban is egy állásponton vannak, hogy a katonáknak nem egy jeltelen sír jár, megérdemlik a végtisztességet.

Várják az emlékeket

Aki német vagy magyar, a második világháborúban elesett katonák sírhelyével kapcsolatban bárminemű emlékkel, információval, feljegyzéssel tudja segíteni a Rábaközi Hadisír Kutatókat, kérik, hogy jelezze azt a 06-20/490-1160-as telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában