Politika

2022.12.23. 19:51

Igor Matovic távozott a szlovák pénzügyminisztérium éléről

Távozott a szlovák pénzügyminisztérium éléről Igor Matovic pénteken, a tárca vezetését - a szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatása alapján - Eduard Heger, az ügyvezető kormány miniszterelnöke vette át.

MTI

Igor Matovic távozása a pénzügyi tárca éléről a pozsonyi parlament által csütörtökön jóváhagyott jövő évi költségvetés tervezetével, illetve az annak támogatásáról - a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisokkal - kötött háttéralkuval áll összefüggésben. Matovic még a költségvetésről szóló szavazás előtt jelentette be, hogy amennyiben a büdzsé tervezete megkapja a kellő támogatást a törvényhozásban, távozik az általa vezetett pénzügyminisztérium éléről. A 2023-as költségvetést csütörtökön 93 igen szavazattal hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi parlament, ahol a jelenlegi ügyvezető kormány 74 képviselővel rendelkezik.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) tömörülést vezető Matovic távozását korábban már többször követelte a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amelynek elnöke, Richard Sulík már huzamosabb ideje személyes konfliktusban áll vele. Igor Matovic idén áprilisban került a pénzügyi tárca élére, miután a kabinet - SaS által kikényszerített - teljes rekonstrukciója után távozni kényszerült a kormányfői posztról. A márciusi kormányátalakítás után Eduard Heger korábbi pénzügyminiszter vette át Matovic helyét a miniszterelnöki székben.

Az Eduard Heger vezette kabinet a múlt héten bukott meg az ellene - az SaS által beterjesztett - bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazáson. A kabinet azóta megbízott ügyvezető kormányként látja el feladatait. A pozsonyi kormányzás jövője továbbra is kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült. Ezeknek a lehetőségeknek az egyikéről január végéig kellene megegyezésnek születni, ennek híján az államfő szakértői kormányt nevezhet ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában