Ünnepi alkalom

2022.12.26. 12:01

Fenyőfát készített betonból a tízéves győri egyetemi csapat

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnavis Betonkenu csapata jelenleg harmincfős. A hallgatóknak a beton az életük. Ruhákat, padokat, baseballsapkát, és most egy karácsonyfát is betonba öntöttek.

Ollári Gergely

Tíz évvel ezelőtt baráti kezdeményezésre alakult meg a csapat, amely az évek során folyamatosan fejlődött. A tagok mára komoly betontechnológiai szakemberek lettek. 

– Egy hirdetésben találkoztunk a betonkenuversennyel. Kezdetben nem jöttek a sikerek, de hirtelen minden megváltozott, és megláttuk benne a lehetőséget. Tavaly Németországban remek eredményt értünk el, mintegy harminc intézmény negyven csapatával harcoltunk – fogalmazott lapunknak Gerencsér Máté, a SZEnavis Betonkenu csapat egyik tagja. 

Már mindent betonba öntöttek, miért lenne kivétel a fenyőfa? Képünkön Gerencsér Máté csapattag.  Fotó: Huszár Gábor

A versenyre készült kenu átlagosan három milliméter vastagságú, elkészítését pontos tervezés előzte meg. Számítógépen tervezik meg, 3D-ben kinyomtatják, majd legyártják. A csapat tagjainak gyakorlatilag a beton lett az élete, győri műhelyükben találkozhatunk ruhával, baseballsapkával, kisebb tárgyakkal és egy karácsonyfával is. 

– Építőmérnöknek készülünk, a szakma szinte minden területén jelen van a beton. Bármerre járunk, jönnek az ötletek, mit tudnánk belőle csinálni – hangsúlyozta Máté. 

Nem is olyan régen egy jótékonysági felajánlás keretében padokat alkottak, amelyeket önkormányzatoknak adtak. Csináltak kerti törpéket, most pedig egy karácsonyfával is előálltak. Gőzerővel készülnek a jövőre: nyáron újabb betonkenuversenyt rendeznek, várhatóan Hollandiában. A csapat az év első hónapjaiban már az új hajóját tervezi, emellett pedig szorgalmasan gyűjtik a szponzorokat. 

– A holland versenyre szeretnénk egy új hajót készíteni, és három távon megméretni a tehetségünket. Nem mindegy a hajó minősége, és az sem, hogy kik eveznek benne. A felkészülés javában tart, szeretnénk minél jobb eredményt elérni – tette hozzá Gerencsér Máté. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában