Műszaki átadás gigantikus turbinával

2022.12.12. 20:58

Egy kisvárosnak elegendő villamos energiát biztosít a dunakiliti víz­erőtelep

Befejeződött a dunakiliti víz­erőtelep műszaki átadása, hamarosan energiát is termelhet a rendszer. Az így nyert villamos energia 6000–6500 család éves igényét fedezheti.

Gyurina Zsolt

Veres Gábor projektvezető és Kapuváry Gusztáv ügyvezető a járókerék beépítésénél. Fotó: FHV

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésében lévő dunakiliti duzzasztómű bal parti 1-es pillérének építésekor már a jövőre is gondoltak a tervezők. A műtárgyat úgy alakították ki, hogy az energetikai hasznosítást szolgáló berendezések elhelyezését és működési feltételeit is biztosítsa. Ez annyit jelent, hogy egy zöldmezős kisvízerőmű-beruházástól eltérően sem megkerülő csatornát, sem gépházat, sem egyéb létesítményt nem kellett megépíteni.

– A már kialakított gépházba építettük be és rögzítettük a vízenergia-termeléshez szükséges elektromos berendezéseket – magyarázta a Kisalföldnek Kapuváry Gusztáv, a duzzasztómű által létrehozott szintkülönbség vízenergetikai hasznosítására kiírt pályázat nyertese, a Future Hydro Vision (FHV) Mérnökszolgálati Kft. ügyvezetője.

Beemelik a járókereket. Átmérője 3,15 méter, percenként 120-as fordulatszámmal forog. Fotó: FHV

Nem jár emisszióval, növeli az ország zöld­energia-termelését.– A beépített turbina éves energiatermelése a közel tíz méterrel alacsonyabb duzzasztási szint miatt kevesebb, mint az eredetileg tervezett, de így is képes 6000–6500 család éves villamosenergia-igényét fedezni – tette hozzá Kapuváry Gusztáv. A megtermelt energia az elosztó- és átviteli hálózatba kerül. A tervezett vízerőtelep vízhozama másodpercenként 54 köbméter, névleges teljesítménye 2036 kW, a járókerék átmérője 3,15 méter, percenként 120-as fordulatszámmal forog.

A beruházás során többek között kiépítették a turbina­csőszakaszokat, a megtámasztó vasbeton szerkeze­teket, majd az 1-es pillér belső víztelenítését oldották meg. Ezt követően elkészült a turbina, az a rács, amely a nagyobb úszó uszadékoktól védi, elbontották a hordalékfogó küszöböt. Az erőmű áramlásjavítóval, távfelügyeleti rendszerrel bővült, illetve hajtóművel, generátorral és erőtelepi középfeszültségű villamos berendezésekkel. 
A vízerőtelep üzemeltetését is az FHV fogja végezni, amely a megtermelt villamos energiát az E.ON részére továbbítja, hogy hozzájáruljon a térség energiaellátásához. A dunakiliti kisvízerőmű által termelt megújuló energia, melynek termelése nem jár emisszióval, növeli az ország zöldenergia-termelését, és ha csak kismértékben is, de segíti az Európai Unió által előírt szint teljesítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában