Modell Európai Parlament

2022.12.01. 15:58

Diákok tanácskoztak uniós kérdésekről Győrben

kisalfold.hu

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Reichl Tamara MEP-elnök, dr. Győri Enikő európai parlamenti képviselő, Petrovicz Emma alelnök, Németh Tibor igazgató és Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Forrás: Gy.-M.-S. megyei önkormányzat

A győri Kazinczy-gimnázium adott helyet a Modell Európai Parlament Magyar Nemzeti Ülésének a napokban. A záróülésén beszédet mondott Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő. Nyitó előadást tartott Győri Enikő európai parlamenti képviselő. 

A Modell Európai Parlament egy holland kezdeményezésű, középiskolásoknak szánt kulturális, nem politikai program, ahol a diákok az Európai Parlament működését mutatják be szerepjáték formájában. Magyarország 2002 óta vesz benne részt. A középiskolás diákok egy hétre „EP-képviselőkké” válnak, s az „igazi” parlament munkájához hasonló módon, bizottsági munkával és plenáris ülésen elfogadott határozatokkal közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik. 

A munka során a diákok teljesen önállóak, önmagukért felelnek: a tanárok a vita tartalmi részébe egyáltalán nem szólhatnak bele, az üléseket diákok vezetik, a határozatokat is ők fogalmazzák meg. Azok a diákok, akik a nemzeti üléseken jól szerepelnek, bekerülhetnek az egyes országok nemzeti küldöttségébe, s immár saját országuk képviselőiként vehetnek részt az angol munkanyelvű nemzetközi üléseken. Magyarországról tíz gimnázium összesen mintegy 110 tanulója csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, minden iskola egy országot és annak érdekeit képviseli. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában