Tehetsz méh többet!

2022.12.19. 14:27

A zsirai óvodát is díjaztak az Óvodai Mézessüti-Pályázaton

A díjazott óvodában Szabó Zsófi színész-műsorvezető, a kampány nagykövete olvasott fel egy mesét Bolyhos, a méhecske kalandjairól, a Tehetsz méh többet! program zenekara pedig minikoncertet adott a gyerekeknek.

kisalfold.hu

A tavaly decemberben meghirdetett országos óvodai méhes rajzpályázat sikere után most egy újabb, komplexebb pályázati lehetőséggel jelentkezett az óvodás korosztálynak a Tehetsz méh többet! program. Az Óvodai Mézessüti-Pályázatban azt mutathatták meg a 3-7 éves gyerekek, mennyi mindent lehet készíteni mézből, méhviaszból vagy más méhészeti termékekből. A felhívás célja az volt, hogy már óvodás korban felhívja a legkisebbek, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára, valamint arra, hogy milyen hasznos munkát végeznek a rovarok, és milyen sokféleképp használható fel a méz. Beporzók nélkül ugyanis komoly gondban lennénk, mert a növényi alapú élelmiszerek hetven százalékának előállításához szükség van a munkájukra, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek.

A pályázatra, amelyben az óvodások egyénileg vagy csoportosan, bármilyen technikával készíthettek kreatív tárgyakat, díszeket vagy képeket, nemcsak magyarországi intézményekből, hanem még a Felvidékről és a Partiumból is érkeztek alkotások. Az elkészült műveknek nem kellett kapcsolódniuk a karácsonyi tematikához, csak a méhekhez, mézhez és a méhészkedéshez. A pályaművek esztétikai értéke csak másodlagos szempont volt, a zsűri elsősorban az alkotások kreativitását, a mögöttes gondolatot díjazta.

 

A szervezők és Szabó Zsófi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete minden magyarországi és határon túli nyerteshez személyesen látogattak el. A Zsirai Napköziotthonos Óvodában tíz kilogramm mézet, valamint a program keretében készített méhes mesekönyveket és foglalkoztatófüzeteket osztottak ki, amelyekből a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a méhek világát és életét. Szabó Zsófi emellett egy mesét is felolvasott a gyerekeknek a Zümmögés a tányér körül – Bolyhos kedvenc mézes receptjei című gyermekszakácskönyvből, amelyet Vida Józseffel, a program alapítójával közösen készítettek.

A meséket is tartalmazó mézes szakácskönyv és a most záruló óvodai pályázat kiváló lehetőség arra, hogy a kisgyermekeknek és szüleiknek megmutassuk, milyen sokoldalúan lehet használni a mézet. Megható volt az ünnepi készülődésben, adventi hangulatban ennyi helyszínen mesét olvasni és időt tölteni a gyerekekkel

– mondja Szabó Zsófi.

A Tehetsz méh többet! program zenekara, a Nektár Zenekar pedig egy méhes tematikájú minikoncerttel kedveskedett az óvodásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában