Tíz régiós iskola a legjobbak között

2022.11.16. 07:50

Új rekord – Korábban soha ennyi győri gimnázium nem jutott a top 100-ba – hírgrafika

Öt győri, két soproni, egy pannonhalmi, továbbá két Komárom-Esztergom megyei gimnázium is szerepel a középiskolák friss rangsorában. Más megyékhez képest ez kiemelkedő eredmény: az észak-dunántúli középfokú oktatás magas színvonalát mutatja.

Szeghalmi Balázs

A győri Révai-gimnáziumban arra is van lehetőségük a diákoknak, hogy tanórai kereteken kívül végezzenek kutatásokat, mélyítsék tudásukat. Felvételünkön Kiss-Leizer Luca.

Fotó: Huszár Gábor

  • „A középiskolai rangsorok esetében hagyományosan jól teljesítenek a győri és a Győr-Moson-Sopron megyei középiskolák. Ezúttal azonban a szokásosnál is sikerült magasabbra tenni a mércét” – kezdte Horváth Péter.
  • A listán legelőkelőbb észak-dunántúli helyezést (14.) elérő Révai-gimnázium igazgatója hozzátette: a 10. és a 25. helyen végzett iskola között óriási a verseny, egy-egy helyezésről összesítésben néhány pont, azaz nüanszok döntenek.

Az érettségitől a kompetenciamérésig – hét mutató alapján rangsorolják az oktatási intézményeket

Az idei középiskolai toplista pontosabbnak tűnik, mint a tavalyi, de úgy is fogalmazhatunk, hogy kevésbé vitatható. Egy éve ugyanis az Oktatási Hivatal nem küldte el a felvételin elért pontszámokat a listakészítőknek. Így a szerkesztők a 2021-es emeltszintű vizsgák arányát tették meg szempontként, ez azonban a kéttannyelvű gimnáziumoknak aránytalanul kedvezett tavaly.

A 2022-es sorrendet a tizedikesek szövegértési és matematikai kompetenciamérésének eredményei, a magyar felsőoktatásba bekerülő diákok átlagpontszáma, valamint a magyar, történelem, matematika és idegen nyelvi érettségik alapján állították össze.

Bármilyen ranglistánál jó eséllyel tudunk „gyenge pontokat” említeni; kisalföldi tanárkörökben az idegen nyelvű érettségikért járó pontok igazságosságát kérdőjelezik még meg többen. Igaz, korrekten azt is hozzáteszik: ennél a mutatónál nehéz teljesen objektív képet festeni.

 

Klasszikus egyetemi városok előtt

„Pécsen, Debrecenben és Szegeden hagyományosan jelentős az egyetemi élet, ezek a kampuszok nagy múltra tekintenek vissza. A legjobb középiskolák között mégsem szerepelnek olyan eredményesen az említett nagyvárosok, mint a Győr-Moson-Sopron megyei gimnáziumok” – közölte Horváth Péter.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökének szavait alátámasztja, hogy a legerősebb vidéki középiskolák képzeletbeli dobogójára ezúttal is felállhat két patinás győri intézmény, a Révai- és a Kazinczy-gimnázium. Ahogy az elmúlt esztendőkben, a legelőkelőbb helyezést elérő vidéki középiskola címét továbbra is őrzi a veszprémi Lovassy-gimnázium.

A nagy diáklétszám nem megy a minőség rovására

A Révaiban és a Kazinczyban kiemelkedően sok diák végez a többi elitiskolához képest; a Révaiban 181, míg a Kazinczyban 140 végzős érettségizett idén. Ennek azért van jelentősége, mert több fővárosi elitgimnáziumban mindössze két osztály búcsúzik alma materétől az érettségit követően. Ez igaz a veszprémi Lovassyra is, ott szintén 60 végzős zárta középiskolai tanulmányait júniusban. Vagyis a legjobb győri gimnáziumokban a nagyobb diáklétszám nem megy a minőségi képzés rovására.

Ráadásul a Révai-gimnázium kereken 20 éve tagja az Arany János Tehetséggondozó Programnak. A kezdeményezés révén nehezebb sorsú, szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró családokból érkező diákok is esélyt kapnak arra, hogy topiskolákban kezdjék el középfokú tanulmányaikat.

„A fő üzenete a friss országos eredményeknek az, hogy a remek felvételit író nyolcadikos diákok kiváló körülmények között fejleszthetik tovább tudásukat szűkebb pátriánkban” – zárta szavait Horváth Péter.

A győri Révai-gimnáziumban arra is van lehetőségük a diákoknak, hogy tanórai kereteken kívül végezzenek kutatásokat, mélyítsék tudásukat. Felvételünkön Kiss-Leizer Luca.
Fotós: Huszár Gábor

Jedlikes siker a matematikaversenyeken

A matematika OKTV-eredmények alapján a Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium óriási fegyvertényt könyvelhet el. A győri iskola ugyanis megosztott harmadik helyezést ért el az országos matematikaversenyek rangsorában. Ezen a részlistán a fővárosi Fazekas-gimnázium „utcahosszal” győzött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában