Emlékezés

2022.11.12. 19:33

Tudományos konferenciával és koszorúzással emlékeztek Radnóti Miklósra Abdán - Fotók

Szabó Zsolt polgármester mondott beszédet a koszorúzás alkalmával, majd Jordán Tamás színművész előadásában hallhattak az egybegyűltek Randóti-verseket.

Bella Violetta

Fotó: Nagy Gábor

Miután a győri kórház nem fogadta be, Radnóti Miklóst 1944 novemberében a Rábca töltésen agyonlőtték 21 társával egyetemben, akikkel a településen egy tömegsírba temették. A tömegsír 1946. júniusi feltárásakor kerültek elő személyes dokumentumai, levelei és többek közt a bori verseket tartalmazó notesze is. Abda őrzi az emlékét a szomorú eseményeknek, ezért a megemlékezésen túl egy teljes délutánt szenteltek a költő emlékezetének.

Szabó Zsolt polgármester mondott beszédet a koszorúzás alkalmával, majd Jordán Tamás színművész előadásában hallhattak az egybegyűltek Randóti-verseket.

Tudományos konferenciával folytatódott a községházán a költő emlékezetére szentelt nap, mely a Radnóti Miklós utolsó napja Abdán címet viselte. Többek között Ferencz Győző, aki a költő életét és munkásságát kutatta, Fűzfa Balázs, Sárközi Balázs és Gondon Győri János tartottak előadásokat a költő versei, munkássága és meggyilkolása témájában.

Könyvbemutatóval és kiállítás megnyitóval zárult a nap: Kőszegi Ábel Töredék című kötetét Fűzfa Balázs mutatta be, mely Radnóti Miklós utolsó hónapjairól számol be, Szabó Béla fotográfus pedig Radnóti-Bor-Abda című fotóskönyvét adta a nyilvánosság elé, kiállításban is megmutatva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában