Egy kenyéren vagyunk

2022.11.18. 14:51

Tizenötmillió búzaszem, amely a szeretetről, összetartozásról szól - adományozó ünnepséget tartottak Győrben - galéria

„Egy kenyéren vagyunk”, összetartozunk, kereszténységünkhöz, magyarságunkhoz ragaszkodunk, s lehetőségünkhöz mérten segítünk egymáson, a rászorulókon minden körülmények között. Így tették ezt eleink, s így teszünk itt és most mi is– mondta köszöntőjében Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke péntek délelőtt a magyarok kenyere program adományozó ünnepségén Győrben, a kormányhivatal dísztermében.

Barki Andrea

A Németh Gergely, az agrárkamara megyei elnöke beszámolt arról, hogy a magyarok kenyere program felhívására 216 megyei gazdálkodó 28 740 kilogramm búzát adományozott, ebből 17 250 kilogramm lisztet őröltek, valamint további 500 kilogramm liszttel támogatta a programot a Lipóti Pékség. Fotók: Rákóczy Ádám

Tizenkettedik évébe lépett a (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) közös szervezésében megvalósuló jótékonysági kezdeményezés, a 15 millió búzaszem program. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászorulókat segítő szervezeteknek – határainkon innen, de a határainkon túl is. A búzából készült lisztet jelképesen péntek délelőtt adták át a megyei szervezeteknek a megyeháza dísztermében.

Az ünnepélyes átadó ünnepségen köszöntőt mondott Széles Sándor főispán, dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna város polgármestere. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke arról beszélt, hogy a covid, az árrobbanás, háború, történelmi aszály ellenére ebben az évben a Kárpát-medencében ezer tonna gabona gyűlt össze nyolcezer adakozó gazda jóvoltából, amit háromszáz szervezet mintegy százezer rászorulóhoz juttat el. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének elfogadása a biztonságos élelmiszer-ellátás alapját jelenti, amelynek összesen 14,7 milliárd euró az öt éves költségvetése. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró forrás érkezik.

A Németh Gergely, az agrárkamara megyei elnöke beszámolt arról, hogy a magyarok kenyere program felhívására 216 megyei gazdálkodó 28 740 kilogramm búzát adományozott, ebből 17 250 kilogramm lisztet őröltek, valamint további 500 kilogramm liszttel támogatta a programot a Lipóti Pékség. Összesen tehát9 550 kilogramm lisztet tudtak szétosztani 15 megyei szervezetnek, 8 200 kilogrammal pedig a megyén kívüli szervezeteket támogattak. A terményen kívül 2022-ben tizenketten összesen 567 750 forint pénzadománnyal segítették a Magyarok Kenyere Alapítvány munkáját.

Az adományból részesült a csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ, a mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, a Szent Angéla Otthon, a Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ, a Csornai Premontrei Apátság, a Szent Norbert Idősek Otthona, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csornai Szervezete, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltsége, a Família Nagycsaládosok Egyesülete, Győri Egyházmegyei Karitász, a Szentlélek Templom- és Otthonfenntartó Alapítvány, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában