Pályaválasztás

2022.11.10. 13:56

Szakmák délelőttje és nyitott kapuk napja Sopronban - XXL-galéria

A pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták a Soproni Szakképzési Centrum Szakmák délelőttje rendezvényén

Bódvai Ildikó

Megteltek érdeklődő, végzős általános iskolásokkal a Soproni Szakképzési Centrum intézményei. A Szakmák délelőttje rendezvényen a pályaválasztás előtt álló tanulók ismerkedhettek meg a képzési palettával, hogy eldönthessék mit válasszanak élethivatásukként.

- Kiemelt feladatunk a beiskolázás előkészítése, a pályaválasztás előtt álló tanulók és szüleik informálása a szakképzési oktatási rendszerről és a képzésekről. A Szakmák délelőttje mellett iskoláink nyílt napokkal is várják a végzős általános iskolásokat - mondta Kuntár Csaba, a  Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója. - Azért fontosak ezek a pályaválasztási rendezvények, mert a diákok személyesen megismerkedhetnek az intézményekkel. Az ott tanulóktól első kézből kapnak hiteles információt az oktatott szakmákról. Amikor belépnek egy iskolába, megtapasztalják annak légkörét és eldönthetik, hogy szeretnének ott tanulni, vagy nem - tette hozzá a főigazgató.

Az érdeklődő általános iskolás csoportok jelentkezhetnek a soproni Digitális Közösségi Alkotóműhelybe (DKA) is, ahol a diákok a digitalizáció és a robotika mellett, a hagyományos könnyűipari, fémipari, faipari szakmákkal szintén megismerkedhetnek. 

- Ezeken a foglalkozásokon mindenki elkészít valamilyen terméket, amit a végén hazavihet. Közben megtapasztalja, hogy ténylegesen van-e affinitása, ügyessége ahhoz a tevékenységhez. Azt valljuk: a gyerek fogja kézbe, próbálja ki, és döntse el, hogy neki való az adott szakma, vagy nem - magyarázta Kuntár Csaba.

A Szakképzési Centrum elkészítette a 2023/2024-es tanévre vonatkozó Középiskolai felvételi tájékoztató kiadványát, amit ezekben a napokban juttatnak el a soproni, a Sopron térségi és a Rábaközi általános iskolák hetedikes és nyolcadikos tanulóihoz. A kiadvány a centrum és a szakképző intézmények honlapján is elérhető, ahol további információk találhatók a még várható pályaválasztási rendezvényekről.

Kreisz Kristóffal és Tompos Boldizsárral, a soproni Petőfi-iskola 7.b osztályosaival a VasVillában találkoztunk a csütörtöki Szakmák délelőttjén. Barátok és mindketten autószerelőnek készülnek, egészen pontosan gépjármű mechanikai technikusnak. Lenyűgözte őket a rendezvény légköre és a szép, modern szakképző intézmény. Kristóf azt mondta, bár apukája nem ebben a szakmában dolgozik, ő is szereti az autókat. Gyakran szerelgetnek közösen és bátorítja, hogy ezt a változatos, sokrétű szakmát válassza. Boldizsárban a nagybácsija és a nagypapája ébresztette fel a szakma iránti érdeklődést. 

- A papa épített nekem egy pedálos kisautót, amikor kicsi voltam, sokat játszottam vele. Én is szeretem a bütykölést, nagy öröm amikor életre keltünk egy szerkezetet - mondta Boldizsár, amihez Kristóf is egyetértőleg bólintott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában