Velünk élő múlt

2022.11.07. 15:10

Restauráltak a Pannonhalmi Főapátság 500 éves, 11 méteres periratát - videó, galéria

Bemutatták a felújított, több mint 500 éves és 11 méter hosszú oklevelet hétfőn a Pannonhalmi Főapátságban.

Simon Roberta

Tekintélyes méretű az 500 éve írt, a Pannonhalmi Főapátsághoz kötődő perirat.

Fotó: Csapó Balázs

A 16. századi dokumentum tulajdonképpen egy perirat, amely a Főapátság felvidéki birtokával, Deákival kapcsolatos korabeli tanúvallomások sorát őrzi.  A település a monostor alapítása óta a Pannonhalmi Apátsághoz tartozott, ám a török hódoltság idején a környező urak dézsmálni kezdték a birtokot és területeket foglaltak el belőle. Az akkori apát ezt nem hagyta, a királyhoz fordult és évekig tartó pereskedés indult.

Ennek kiemelt dokumentuma az a 11 méter hosszú papírtekercs, amely a Mérey Mihály nádori helytartó által vezetett vizsgálatot tartalmazza. Helyiek vallanak a birtokról és annak határairól, amelyek így az utókor számára is fennmaradtak. A pert végül a Főapátság nyerte.

Négy évszázaddal később a szerzetesközösség újabb küzdelemre indult Deákiért, ezúttal az enyészet ellen. Az oklevelet ugyanis többször érte vízkár és rovarok is megtámadták, restaurálása elengedhetetlen volt. A dokumentum az APELSO Trust Zrt. támogatásával újulhatott meg. 

Az 1560-as évekből való oklevelet a nagyközönség majd az időszakos kiállítások idején vagy szakmai bejárások alkalmával láthatja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában