Nemes cél

2022.11.23. 20:18

Rászoruló családnak, alapítványoknak gyűjtenek a fotósok

Országszerte 28 fotós fogott össze, hogy a közösségi oldalon online jótékonysági licitre bocsátott képeik bevételét egy rászoruló családnak és alapítványoknak ajánlják fel. Az akció kezdeményezője Kránitz Roland, aki az „Év fotográfusa” címmel is büszkélkedhet. Az összefogás ötlete két évvel ezelőtt született.

Kustor Réka

Felvételünkön Kránitz Roland.

Fotó: Máthé Daniella

– Édesanyámék Zala megyei otthonától néhány háznyira él egy hattagú, szegény sorsú család. Két évvel ezelőtt jött a gondolat, hogy pénzt gyűjtök nekik azáltal, hogy felajánlom licitre a képeimet – mondta a Kisalföldnek Kránitz Roland. – Csatlakozott hozzám Molnár István természetfotós, és egy számunkra is hihetetlen összeg gyűlt össze. Levonva a költségeket 700 ezer forinttal leptük meg a családot – emlékezett vissza a megható pillanatokra Roland.

– Ebből nőtte ki magát az elképzelés. Tavaly bővült a részt vevő fotósok köre, és a végösszeg is emelkedett, meghaladta az 1,1 millió forintot. Ez további lendületet adott, így idén is elindult a jótékonysági licit. Még többen álltak az ügy mellé, amelyet „Fotósok egy jó célért” felhívásra keresve találhatnak meg az érdeklődők a Facebookon – emelte ki Roland, akitől megtudtuk, hogy Ágfalvától Győrön át Nyíregyházáig 28 fotós nyújt segítő jobbot.

A gyűjtés fővédnöke Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere és dr. Fábián Attila, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, a védnöke pedig dr. Szikszai Zoltán főorvos. Egy rászoruló családnak, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületnek és a Magyar Madármentők Alapítványnak, valamint a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének szánják a támogatásokat. A fotókra december 1-jéig tehető ajánlat, a nyertes licitáló habkartonra nyomtatva kapja meg a képet 30×40-es méretben. A kezdőár 4000 forint mindegyik kép esetében.

De nem csak fényképekre lehet licitálni. Zselinszkyné Nikolett szervezésében jótékonysági Mikulás-bál is lesz december 3-án az Ágfalvi Fogadóban, annak bevétele is erre a célra megy. Támogatói jegyek is vásárolhatóak, illetve az egyik fotósnál a nyertesek egy-egy fotózással és a kedvencükről készülő képpel gazdagodnak. A licitre került alkotások témái a bennünket körülölelő természethez kapcsolódnak, nagyvadakat, jégmadarakat ábrázolnak, vagy épp mókás ürgéket. A győri Kapcsándi Zsuzsanna egyike azoknak, akik felajánlják képeiket.

– Ha van mód arra, hogy segítsek, akkor úgy gondoltam, nem maradhatok ki belőle – mondta Zsuzsanna, aki bízik benne, a nyilvánosság még nagyobb érdeklődéshez vezet. – Két éve fotózom a természetet, szeretek kint lenni a szabadban, a kedvencem a madarak, emlősök megörökítése. A beledi Molnár István a kezdetek óta részese a jó cselekedetnek.

– Jó a kezdeményezés, külön örülök, hogy az ország szinte minden részéből csatlakoztak fotóstársak. Emlékezetes volt látni a csillogó szemeket, amikor az első alkalommal átadtuk az összegyűlt támogatást a családnak, és így volt ez a folytatásban is. Reméljük, ezúttal is sokakat megmozgat a jó ügy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában