Fórum

2022.11.09. 20:05

Kocsis Máté Sopronban - a megbukott brüsszeli energiaszankciós politika következményét minden magyar érzi - videó, fotók

"Mondjunk nemet a szankciókra" elnevezésű országjáró fóruma keretében Sopronba látogatott szerdán Kocsis Máté. A politikus a fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján nyomatékosította: Brüsszel nem ezt ígérte, elhibázta a szankciós politikát, amelyet minden magyar háztartás megérez!

kisalfod.hu

Fotók: Szalay Károly

A Fidesz frakcióvezetője Molnár Ágnes és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselőjének a meghívására érkezett Sopronba. Kocsis Máté a fórum előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, országjárásán arra kéri az embereket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban és mondják el véleményüket, mert húsbavágó kérdésről van szó. 

Nyomatékosította, az orosz ukrán háború miatt kialakult problémát minden háztartásban érzik. Minden magyar a bőrén érzi, mit jelent az, hogy Brüsszel elhibázta az energiaszankciókat. Emlékeztetett, hogy 2014-ben a Krím-félsziget elcsatolásakor már volt egy orosz agresszió Ukrajna ellen. Akkor is felmerült az energiaszankció igénye, de Angela Merkel német kancellár bölcsebb volt a mai európai vezetőknél és ezeket nem vezették be. Amikor nyár elején az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kiterjeszti a szankciókat az energiahordozókra, az első hónapban kétszeresére, majd háromszorosára nőttek az energiaárak. Ez felpörgette az inflációt és sok iparágat, köztük az élelmiszeripart, padlóra fektette. 

A politikus hozzátette, nem lenne nehéz belátniuk az európai vezetőknek, hogy a szankcióspolitika ebben a formájában az európai polgárokat bünteti. Oroszország ez idő alatt 160 milliárd eurónyi bevételre tett szert. Többre, mint az azt megelőző teljes évben. Becsaptak bennünket. Azt ígérték, hogy a szankciók megállítják az orosz agressziót, de ez nem történt meg. Azt ígérték, hogy Oroszországnak nagyobb fájdalmat okoz majd, mint Európának, de úgy néz ki, ez sem igaz. Egyre dühösebb mindenki, elegünk van az európai szankciókból és követeljük sok millió magyar nemzeti konzultációban való részvételével, hogy vonják vissza ezeket.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere arról tájékoztatott, hogy Sopron határozott nemet mondott a brüsszeli elhibázott szankcióspolitikára. Csatlakoztak Szita Károlynak az Európai Bizottság elnökéhez írt leveléhez, amelyben az áll, hogy fel kell hagyni a szankcióspolitikával, mert ennek az árát az európai emberek fizetik meg. A polgármester hozzátette, a Fidesz-KDNP frakció megszavazta a határozatot, a soproni ellenzék azonban nem. Barcza Attila arról számolt be, hogy Sopron mellett a választókerület települései is csatlakoztak a határozathoz, amelyben a brüsszeli szankciókat elutasítják. Megjegyezte, a magyar kormánynak az a célja, ne az emberek fizessék meg a háború árát. Ez nem a mi háborúnk, a legfontosabb, hogy mielőbb megszülessen a béke - nyomatékosított Sopron országgyűlési képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában