Gőzmozdonytól a strandtestig

2022.11.26. 17:04

Izgalmas kulturális utazásra hívja könyvében az olvasókat a Soproni Egyetem docense

A közelmúltban látott napvilágot a Kultúrhistóriai szilánkok a turizmus történetéhez című könyv dr. Palancsa Attila, a Soproni Egyetem docensének tollából. A Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Kar oktatója térben és időben izgalmas utazáson kalauzolja végig az olvasókat.

Munkatársunktól

Fotós: Máthé Daniella

– Az egyetemi oktatók inkább tankönyveket szoktak írni, de úgy éreztem, van bennem annyi muníció, hogy próbálok valami mást is elkövetni. Idestova több mint harminc esztendeje dolgozom a turizmusban, ismerem a gyakorlati oldalát, hiszen tevékenykedtem többek között szállodaigazgatóként és utazási irodásként is. Amikor bekerültem az egyetemre, sok gyakorlati példát tudtam bevinni az oktatásba – válaszolta Palancsa Attila, amikor azt firtattuk, hogy ez a kötet ugyan nem tankönyv a szó a szoros értelmében, de nagyon sokat lehet tanulni belőle.

A könyv megírására az is inspirálta, amikor érzékelte, hogy a hallgatók megtanulják a definíciókat, a statisztikai adatokat, a különböző mutatószámokat, de igazából nem látnak mögé, hogy milyen hatások mentén alakult ki a turizmus. – Az volt a célom, hogy a tanulók és az idősebb korosztály olvasóközönsége ne rögtön a nagyon komoly dolgokkal találkozzon, hanem akár visszaköszönhessenek számukra a középiskolai években megismert költők, írók, festők, zenészek, hiszen ők művészetükkel nagymértékben hozzájárultak annak az emberi kíváncsiságnak a felébresztéséhez, ami meghatározó a turizmus fejlődésében – adott betekintést a kötet tartalmába az író.

A könyvben a tárgyalt témák széles köre is bizonyítja a turizmus sokszínűségét. Szó van a nők szerepéről az utazásban, az emléktárgyakról, a strandtestről, a művészi képeslapokról is. A szerző kiemelten foglalkozik a vasút fejlesztésével, ami megváltoztatta az ember viszonyát a világhoz. Ugyancsak jelentős téma a táj szerepe, ami az ókori és a középkori embernek elsősorban a mezőgazdasági hasznosítást jelentette, ma már látjuk és értékeljük a szépségét, és az egyik legfontosabb vonzerőnek számít. Hangsúlyos szerepet kap a könyvben a Földközi-tenger partvidéke, melyet az író a turizmus alma materének tekint.

– A gyakorlati és elméleti szakmai életutam tapasztalatain kívül két dolog volt még meghatározó a könyv megszületésében. Egyrészt, hogy először magyar–történelem szakon végeztem, és pályakezdőként egy megyei múzeum képzőművészeti osztályán dolgoztam, innen ered, hogy a turizmust is igyekszem a művészetek oldaláról megközelíteni. A másik pedig, hogy családommal rengeteget utaztunk és az ott szerzett benyomások nem mindig azok voltak, amiket az iskolapadban lehet tanulni – mondta el Palancsa Attila. A beszélgetés végén megjegyezte még: sok apró kavics- ból állt össze a mű, harminc év hordaléka ez a kötet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában