840 település tartozhat a soproni céghez

2022.11.29. 11:01

Hulladékgazdálkodás - Régiós szerepre pályázik az STKH

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. is pályázik az átalakuló hulladékgazdálkodás régiókoordinátori feladataira. A soproni székhelyű cég jelenleg 261 település hulladékának begyűjtéséért és kezeléséért felelős, régiókoordinátorként 840 település tartozna hozzá.

kisalfold.hu

Az STKH jelenleg 261 település hulladékának begyűjtéséért és kezeléséért felelős.

Fotó: Máthé Daniella

  • A magyar állam a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását teljes egészében állami hatáskörbe vonja és koncesszióba szervezi.
  • Az intézkedés az Európai Unió által meghatározott szigorú hulladékgazdálkodási célok elérése érdekében vált szükségessé.
  • Elvárás, hogy 2025-re a települési szilárd hulladék 50 százalékának újrafeldolgozásra kell kerülnie, 2040-re pedig már 65 százalékos arányt írnak elő a tagállamok számára.

A megoldás érdekében a magyar kormány állami hatáskörbe vonja és 2023. július 1-jétől a Mol Nyrt. részére 35 évre koncesszióba adja ennek a közfeladatnak az ellátását. A Mol pályázatot írt ki a régió- koordinátori feladatokra, s mivel az STKH megfelel a kritériumoknak, megkezdték a tárgyalásokat. A soproni cég a közgyűlés jóváhagyásával nyújtja be a pályázatát az észak-dunántúli régiókoordinátori szerepre.

Az STKH jelenleg 261 település hulladékának kezeléséért felelős. A kommunális és szelektív hulladékgyűjtésen kívül zöldudvarok működtetésével, lomtalanítással, lombhulladék-kezeléssel, szelektív gyűjtőszigetes visszagyűjtéssel, lerakó- és átrakóállomások üzemeltetésével foglalkozik.

Az új struktúrában az észak-dunántúli régió 840 települést foglal magába, éves szinten mintegy 591 ezer ingatlannal, 452 ezer tonna vegyes és 137 ezer tonna szelektív hulladék gyűjtésével. Ennek megszervezését és felügyeletét kell a régiókoordinátornak ellátnia legalább olyan gyűjtési gyakorisággal és műszaki színvonalon, mint amilyen a megbízás kezdetét megelőző időszakra jellemző volt.

A Mol 35 évig végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtését. Gondoskodnia kell annak kezeléséről, valamint megvalósítani azokat a kapcsolódó beruházásokat, amelyek még több hasznos anyag kinyerését teszik lehetővé.

Az STKH jelenleg 261 település hulladékának begyűjtéséért és kezeléséért felelős.
Fotós: Máthé Daniella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában