A menetrend szerinti járatok indítása még távolabb van

2022.11.18. 11:41

Győrben is megállna a luxuskatamarán - videó, fotók a hétmillió eurót érő hajó kisalföldi látogatásáról

A Twin City Liner gyorskatamarán 15 éve ingázik főszezonban naponta háromszor Bécs és Pozsony között a Dunán, azóta majdnem kétmillióan utaztak vele. Jövőre akár Győrből is elérhetővé válik a 250 férőhelyes szuperhajóval a két főváros.

Gyurina Zsolt

A kikötést kell megoldani – Jövőre, szezonkezdetre akár Győrből is elérhetővé válik a 250 férőhelyes szuperhajóval Pozsony és Bécs.

  • A héten üzempróbán járt Győrben az osztrák tulajdonú hajó. Sokan láthatták, hatalmas katamarán fordult meg szerdán a Mosoni-Dunán Győrnél, a Dunakapu térnél.
  • A cél az, hogy Győrt a folyón a közösségi közlekedéssel is el lehessen érni a térség fővárosaiból.
  • A hajó Bécsből érkezett és oda is tért vissza.
  • A legnagyobb gond, hogy egyelőre még nem biztosított a győri kikötés, ennek megoldásán dolgozunk a Maharttal közösen - hangzott el a héten.

A győri kikötést kell megoldani

– Az üzempróba jól sikerült, a tervünk az, hogy jövőre próbaképpen hajók közlekedjenek a győri belváros és Bécs, illetve Pozsony között – számolt be lapunknak Badr Éva, a Twin City Liner Utazási Iroda cégvezetője.

– A rendszeres, menetrend szerinti járatok indítása még távolabb van, ahogy a jegyek majdani áráról sem tudok egyelőre mit mondani. Győrből Bécsbe és Pozsonyba egyaránt körülbelül négy óra alatt érhet oda a hajó, természetesen a zsilipelés függvényében. A legnagyobb gond, hogy egyelőre még nem biztosított a győri kikötés, ennek megoldásán dolgozunk a Maharttal közösen.

Járt már Bécs és Budapest között is

Információink szerint a tervezett indulás dátuma a 2023-as szezonnyitás lehet, akár már március, és olyan tervről is tudunk, hogy egy Bécs–Budapest menetrend szerinti járatnak lenne győri és esztergomi megállója. Badr Éva tájékoztatása alapján a Twin City Liner ötven százalékban a bécsi önkormányzat, 50 százalékban a Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien tulajdona. A cégvezető hozzátette, hogy éppen három éve, 2019 novemberében a különleges jármű kísérleti jelleggel már megtett egy utat Bécs és Budapest között. Akkor a vízi út mellett az utasok megtekintették a karácsonyi ünnepekre készülő magyar fővárost, buszos városnézésre is elmentek.

Szeretnék, ha idén szilveszterkor újra megtenné a hajó a Bécs és Budapest közötti utat. A mostani üzempróbán részt vett a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre és a kamara által életre keltett Győri Bevásárló Utcák Alapítvány vezetője, Obertolné Horváth Tímea, illetve a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát üzemeltető Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Németh József is.

Utasok a katamarán bécsi megállójában. Családokra, turistákra, üzletemberekre egyaránt számítanak. Fotó: Twin City Liner Facebook

Ausztrál tervek alapján Angliában építették

Korábban a Kisalföld munkatársai részt vehettek a gyorskatamarán bécs–pozsonyi útján. Akkor megírtuk: a 250 utas szállítására alkalmas gyorskatamarán minden tekintetben korunk technikáját testesíti meg. Ausztráliában tervezték, Angliában építették a hétmillió eurós hajót. Bécs és Pozsony között 70 kilométer a távolság a Dunán, ezt a távot alig 75 perc alatt küzdi le a gyorskatamarán. A két főváros közötti oda-vissza útra akkor 70 euró volt a felnőtteknek szóló jegy. A négy jetmotor hajtotta jármű 4400 lóerős, a legkorszerűbb navigációs rendszerrel szerelték fel, illetve büfével és 12 rögzített kerékpár- állvánnyal, mindent megtéve az utasok kényelméért.

Rolls-Royce hajtómű

A Twin City Liner 39,7 méter hosszú, szélessége 11, merülése 0,8 méter. 8800 liter üzemanyag fér bele, 4 darab Rolls-Royce S-40 vízsugárhajtómű löki előre, osztrák lobogó alatt halad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában