A betűk és a sírrész is megújult

2022.11.15. 22:34

Felújították Zichy Geyza nagycenki síremlékét - fotók

kisalfold.hu

Fotó: Máthé Daniella

Legnagyobb magyarjaink sírjai a Nemzeti Sírkert részét képezik és Nagycenk különösen gazdag ebben a tekintetben. A Nemzeti Emlékezet Bizottság civil kezdeményezésre a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította gróf Zichy Geyza, gróf Széchenyi István nevelt fiának, döblingi titkárának nagycenki sírját

- mondta el dr. Brummer Krisztián, a Széchenyi Társaság Soproni Tagozatának tagja. A síremléket most sikerült megújítani: a betűket és magát a sírrészt is. 

Horváth Vilmos, a Széchenyi Társaság Soproni Tagozatának tagja, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ünnepi alkalmon felidézte, hogy ifjú korában idegenvezetőként számos csoportot kalauzolt a nagycenki temetőben. Megemlékezett Bokor Nándorról is, a Páliban született kovácsmesterről, aki Széchenyi István külföldi útjairól, főleg Angliából hozott műszaki leírások alapján készített a hazai talajviszonyoknak megfelelő szerszámokat és gépeket. Az ő alkotása volt a híres cenki eke, ami megjárta Bécs, Párizs és London világkiállításait is, számos díjat elnyerve ezeken a rendezvényeken. A ragyogó tehetségű kovács műhelyében munkatársaival az akkori idők legkorszerűbb földművelését lehetővé tévő eszközöket készített. 

Az esemény zárásaként a megemlékezők elhelyezték a tisztelet koszorúját gróf Zichy Geyza és Bokor Nándor sírján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában