Alacsonyabb vízállás

2022.11.23. 08:49

Békalencselepel a vízen a Mosoni-Dunán Győrnél

Kisvizes időszakban természetes úton felgyülemlik a békalencse, ezt most elősegítette az, hogy a vízügy csökkenti a folyó vizét.

Gyurina Zsolt

Békalencse lepte be a Mosoni-­Duna vízrendszerét a hétvégén, még hétfőn is úszott Győr belvárosában. Véneknél, a folyó néhány hónapja átadott torkolati műtárgyánál teljes szélességben elterült. Különösen a horgászok bosszankodtak, nem űzhették miatta kedvenc szórakozásukat. Az okról az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot kérdeztük. 

Válaszukat azzal kezdték, hogy a Rábca vízrendszerén annak jellegzetessége miatt évente visszatérő jelenség a békalencse nagyarányú felszaporodása. Ugyanis a vízrendszerre az állóvíz jellegű, sekély, gyorsan felmelegedő, tápanyagban dús, lassan vagy alig áramló vizek a jellemzőek, s ez ideá­lis környezetet biztosít ennek a növénynek, így az hatalmas mennyiségben szaporodhat el. 

Illusztráció

A vízszintek változásával az addig álló Rábcán kialakuló áramlás a vízfelszínen úszó békalencsetömeget is megmozdítja és behozza a Mosoni-Dunába. A vízszint változása pedig ebben az esetben a Mosoni-Duna vízszintcsökkentése volt. Hétfői számunkban megírtuk, hogy a Győr-Szol fenntartási munkálatai, a mederszéli padka takarítása miatt a vízügy múlt hét szerdától napi 15 centiméterrel csökkenti a vizet egészen addig, amíg ma el nem éri a 90 centimétert.

– A békalencse a vízminőség változását nem, csak esztétikai problémát okoz. Igazgatóságunk a felgyülemlő békalencsét időszakosan gépi úton is eltávolítja a vízfelszínről, de esetenként a mennyisége akkora, hogy olyan jelenségekhez vezet, mint amilyen a mostani – tájékoztatta lapunkat Keserü Balázs, az Éduvízig vízminőség-védelmi referense. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában