Minden évben készült egy fotó

2022.11.14. 21:48

Album lesz a családok tíz évéből Mosonszentmiklóson

Tíz éven át, évente egy-egy fotó készül azokról a mosonszentmiklósi családokról, amelyeknek fényképei végül bekerülnek egy nagy, közös albumba.

Kustor Réka

Vámosi Eszter elkapta a pillanatot: az albumba kerül a Tóka család, az apa, Tóka Ádám, felesége, Feller Katalin és a gyerekek, Júlia, Fanni és Zalán.

Aki nyomon követi a Mosonszentmiklós Művelődési Ház közösségi oldalát, gyakran láthat bejegyzéseket. A minap karácsonyi vessző dekorációkat készítettek a kézművesnap keretében, tegnap újborkóstolóra várták az érdeklődőket. Zajlik tehát a kulturális élet a településen, ehhez persze kellenek úgy a jó ötletek, mint az azokat nyitottsággal fogadó helyiek. Van egy kezdeményezés viszont, ami eléggé rendhagyónak számít.

Vámosi Eszter kulturális szervező beszélt a részletekről a Kisalföldnek.

– Elkészítjük Mosonszentmiklós saját családi fotóalbumát, ehhez tíz éven keresztül, minden évben egyszer lefényképezem a részt vevő családokat – mondta a remek ötletről, aminek megvalósítását már azóta dédelgeti, mióta hallott róla a Nemzeti Művelődési Intézet jó gyakorlatai között. – Kétezer-ötszázan élnek a településen, hozzávetőlegesen hatszáz család. Bízom benne, hogy minél többen kedvet kapnak a fényképezkedéshez. Eddig elsősorban kisgyermekes családok jelentkeztek, de korosztálytól függetlenül bárki részt vehet. Sőt, az lenne a legjobb, ha a családi fotókról akár három-négy generáció is visszaköszönne, odaállnának a gyermekeik, unokáik mellé a nagy- vagy akár a dédszülők is. A változások biztosan látványosak lesznek.

Van egy család például kisgyerekkel a félkész ház előtt, másutt az udvar áll még rendezés alatt, náluk igencsak nyomon követhető lesz a fejlődés. A felnőtteknél nyilván nem lesz olyan szembetűnő a múló idő, mint a gyerekeknél. Ha belegondolok, a szüleimről olyan kevés fotó van, a nagyszüleimről pedig már alig-alig van emlékem. A családi képeket egyébként is jó visszanézni, nosztalgiázni – emelte ki Eszter.

Az energiafelhasználás csökkentése miatt a lehetőségek egyébként is beszűkülnek a közösségi tevékenységek terén, így pont kapóra jött az album megvalósítása. Sok új lakos van a településen, új utca is nyílik a közeljövőben. Talán az embereket is közelebb hozza kicsit ez egymáshoz, és ezáltal jobban megismerhetik a falubelieket.

Eszter a „Mosonszentmiklósi Művelődési Ház” elnevezésű közösségi oldalra folyamatosan tölti fel a képeket. Lapozgatós formában, virtuálisan már megtekinthetőek az album első képkockái.

– Több fotót is készítek, visszaküldöm a családnak, így ők választhatják ki a legmegfelelőbbet. Első körben tíz évre tervezünk. Egy bővíthető albumra gondoltam, amit nem korlátoz a helyszűke. Eddig jó a fogadtatás, az egyik szülő jó tippeket is adott: fényképezzem le az óvoda, iskola, önkormányzat dolgozóit, a focicsapatot. A polgármester is teljes mértékben támogat – jegyezte meg.

Tóka Ádám az egyike azoknak, akik vállalták családjuk megörökítését. – Mindig jó visszanézni a padláson megtalált, régi felvételeket, melyek az ott élőkkel együtt az őket körülvevő környezetet is megörökítik, legyen az egy lakóépület vagy egy jellemző utcarészlet – mondta. Felesége, Feller Katalin hozzátette: – Nagyon jó ötletnek tartjuk, hogy évente készítenek rólunk egy fotót mindig ugyanabból a látószögből. A környezetünk, a divat és mi magunk is mindig változunk. Szuper lesz az évek múltával ezeket elővenni. Minél több család részt vesz benne, annál izgalmasabb lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában