Magyar Tudomány Ünnepe

2022.11.02. 19:26

A 197. hársfával is üzennek az utókornak a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben - Fotók

A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi Mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról a Magyar Tudomány Ünnepe nyitányaként. A hagyományoknak megfelelően a megemlékezést követően elültették a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben a 197. hársfát.

Tama István

Fotó: Máthé Dainella

- Széchenyi István szellemi öröksége része és meghatározója az aktív kommunikáció színterének. Aktuális alakítója jelenünknek: e „szent helynek” „a múlt és a jövő metszéspontján”. Mi teszi Széchenyi személyét, világlátását ma is élővé, jelen idejűvé? Talán az, hogy ő maga mélységesen tisztelte a jelent és a valóságot. A kellő időben cselekvő szeretetet. Széchenyi öröksége élő, mert a jelen bölcs használatára tanít - hangsúlyozta megemlékező beszédében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. 

Széchenyi István sírjának megkoszorúzása után, az ünnepség a Sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben folytatódott. Itt a vadászkürtök hangjait követően Faragó Sándor, a Soproni Egyetem korábbi rektora köszöntötte a jelenlévőket. 

- Az évszázadokat megélő fák a Széchenyi-örökség, és ezzel együtt a magyar tudomány időtlenségéről üzennek az utókornak. Üzennek egy nagyszerű férfiúról, szellemi holdudvaráról, akiknek fontos volt a haza sorsa, a magyar nyelv művelésének és a tudomány felkarolásának ideája - mondta el Faragó Sándor.

- Nem tudjuk, hová eszkalálódik a háború. A globális éghajlatváltozás káros hatásait is egyre inkább érezzük. És egy világjárvány van,  reményeink szerint most már mögöttünk. De tudnunk kell, hogy mindig létezik növekedés is. Mindig van mód az élet szolgálatát választani. A kidőlt fát körbeöleli a csöndes belső erővel, hangtalanul növekedő erdő. Az élet szolgálatát választani, a növekedés válaszát adni a nehézségben: ez a tudomány feladata - jelentette ki Kollár László, az MTA főtitkára ünnepi beszédében.

A 197. hársfát az MTA képviseletében Freund Tamás elnök, Kollár László főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes, a Soproni Egyetem képviseletében Fábián Attila rektor, Faragó Sándor akadémikus, rector emeritus, valamint Ábrahám István, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ültette el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában