Ahol nincs még, ott tervezik

2022.11.02. 22:16

373 kamera vigyázza a Rábaközt

Az önkormányzatok által telepített kamerarendszerek általában a bevezető utakat, központi területeket figyelik. Akinek van, tovább bővítené, ahol nincs még, ott tervezik. Megkérdeztünk néhány rábaközi településvezetőt, milyen esetekkel találkoztak, amióta kamerák vigyázzák a rendet.

Kustor Réka

Tárnokrétin is jól működik a kamerarendszer, mutatja Nagy Ferenc ­alpolgármester. Fotó: Kustor Réka

Mihályiban lopásra derített fényt 

Mihályiban egy vállalkozónál történt lopásra derült fény a kamerarendszer által. 
– Volt, hogy balesetet rögzített a kamera, és segítette a rendőrség munkáját a felderítésben – kezdte Csitei Gábor, Mihályi polgármestere, és hozzátette, a községben közel hét éve élesítették a rendszert. – Mindent figyel a faluközpontban. Szeretnénk továbbfejleszteni. Az első ütemű kiépítés az alpolgármesteri tiszteletdíj-­felajánlásnak köszönhető. Azóta nem jellemző a rongálás a központban, amióta tudják, hogy kamerák figyelik a köztereket – mondta a településvezető. 

Emlékezetes eset Maglócán 

Folytattuk utunkat Maglóca felé. A téma kapcsán fel is emlegettünk egy esetet Drobina Gyula polgármesterrel. Volt egy autós brigád, céltáblának használták a maglócai buszmegállót. Nap nap után keresztülautóztak a falun, és az volt a szórakozásuk, hogy a szemetükkel menet közben, lehúzott ablak mellett igyekezetek betalálni a buszmegálló képzeletbeli kapuján. Ha nem ért célba a dobás, sebaj, az ételmaradék és annak hulladékai szanaszét hevertek a megálló körül. Na de van egy remek kis kamerarendszer, ami nemcsak hogy rögzítette az esetet, de ezáltal nyakon is csípték a szemetelőket. 
– Eredményes volt a szomszédos településeken történt fenyőfalopás során és a boltbetörésnél is. Hat kameránk van jelenleg, tervezzük a bővítést – jegyezte meg Drobina Gyula. 

A község bevezető szakaszait is figyeli majd a kamera – mondta Szabó Ágnes, Rábcakapi polgármestere. Fotó: Kustor Réka

Minden fontos ponton Tárnokrétin 

Tárnokrétire is ellátogattunk. Molnárné Boros Katalin polgármester is csak dicsérte a rendszert. 
– LEADER-pályázaton indultunk sikerrel és nyertünk rá forrást – mondta, s rögtön fel is idézte, hogy a helyi boltba való betörésnél itt is nagy segítséget nyújtott az azonosítás során. 
– A falu kivezető szakaszait és a település minden szükséges pontját figyeli – mondta. 

Utunkat a szomszédvárban, Rábcakapin fejeztük be. 

– Nemrég érkezett a jó hír, 1,8 millió forintot nyertünk a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére – közölte Szabó Ágnes polgármester. Itt is a fő területek, a bevezető útszakaszok lesznek a figyelem középpontjában, s bízik benne, még idén megvalósul a fejlesztés. 

Erősítik a biztonságot, segítik a felderítést 

A térfigyelőkkel kapcsolatban a rendőrségtől is kaptunk tájékoztatást. 

„Az önkormányzatok – a jogszabályokban előírtak szerint – rendeletben határozhatják meg a kamerarendszerek telepítését. Amennyiben az adott város, község kéri, hogy a rend­őrség felügyelje az eszközök által rögzítetteket, úgy azt szerződésbe kell foglalni. A településeken alkalmazott térfigyelő kamerák segítik a közterületen elkövetett jogsértések visszaszorítását, a bűn- és baleset-megelőzést, és támogatják a rendőrség bűnügyi tevékenységét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokon a helyeken, ahol térfigyelő kamerarendszer működik, javul a közbiztonság, emellett a településen élő lakosság szubjektív biztonság­érzete is növekedik.” 
Végül egy számadatot is közöltek a regisztrált térfigyelők számáról: a rendőrség felmérése alapján a Rábaköz településein 373 kamera található. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában