1956 üzenete mindig időszerű

2022.10.23. 14:22

Városi ünnepségen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról Sopronban

A Soproni Petőfi Színház művészeinek közreműködésével a Széchenyi téri '56-os emlékműnél tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi megemlékezést vasárnap délelőtt.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

Az ünnep szónoka Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője volt, a díszőrséget a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni tagozata adta.

- 1956 minden évfordulóján megfogalmazódik a sorskérdés, hogy mi a magyar érdek? Mi, mai magyarok, '56 hőseinek áldozatából élünk. A szabad és független Magyarország az ő életükre és áldozatukra épül, abból táplálkozik - kezdte ünnepi beszédét Barcza Attila. Hozzátette, a budapesti események mellett a soproni forradalmi napok is történelmiek, méltóak a városhoz. Megmozdultak az egyetemisták és gyorsan kiépült a forradalom szervezeti rendszere.

A képviselő hangsúlyozta: "1956 forradalmi üzenete mindig időszerű és viszonyítási pont minden történelmi helyzetre. Örök üzenete minden magyar számára, hogy a közös cselekvés, az összefogás, a közösség érdekében való együttgondolkodás az egyetlen járható útja a válságos időszakokban folytatott küzdelemnek. Most válságos időszakot élünk, ismét európai-, sőt világválság időszakát éljük."

1956-ban mindenki együtt mozdult a szabadságért és a függetlenségért. Szabadság azonban nincs béke nélkül, ezért a békéért kell küzdenünk - fogalmazta meg 1956 jelennek szóló üzenetét a szónok.

Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában