Közösségi közlekedés

2022.10.20. 15:17

Változik a buszok menetrendje Sopronban - megkérdeztük az utasokat a szűkített menetrendről

Az energiaválság miatt hozott takarékossági intézkedések részeként szombattól módosul Sopronban a helyi tömegközlekedés. A gazdaságtalan és kihasználatlan járatokat összevonták és átszervezték. Indulás előtt érdemes tájékozódni, néhány vonal megszűnik, a megmaradókon pedig új menetrend szerint járnak majd a buszok.

Tama István

Tóth Gáborné úgy látja, hogy sok idős ember számára lesz nehezebb majd a közlekedés a városban. Fotók: M. D.

  • Kevesebb buszjárat, változó útvonalak.
  • Szombattól jelentős mértékben módosul a helyi buszközlekedés Sopron önkormányzatának döntése alapján.

Az 1, 2, 3, 5, 5A, 7, 7A, 7B, 27, 27B, 10, 11, 12, 13, 13B, 17 és 20-as vonalakon szűkített menetrend szerint közlekednek a járatok. Megszűnik a 10Y, a 12A, a 16-os, 21A vonal. További változás, hogy a 7-es vonal: Jereván lakótelep–Csengery utca–Király Jenő utca felé megszűnik és a Csengery utca–Király Jenő utca–Jereván lakótelep felé munkanapon és hétvégén csak reggel 6 órakor indul járat a 7-es vonalon.

A 13-as vonalon: Sopronkőhida, fegyház–Jereván lakótelep felé megszűnik. Jereván lakótelep–Sopronkőhida, fegyház felé munkanapon csak 6.20-kor indul járat. 13B vonal: Jereván lakótelep–Sopronkőhida, fegyház felé megszűnik, a Sopronkőhida, fegyház–Jereván lakótelep viszonylat változatlan. A 17-es vonalon a tanítási napokon 6.40-kor a Jereván lakóteleptől a Keleti rendező felé közlekedő járat kivételével minden járat leáll. A 22-es az Ipar körút, vámudvar–Ágfalvi úti lakótelep felé megszűnik, az Ágfalvi úti lakótelep–Ipar körút, vámudvar felé változatlan.

Tóth Gáborné úgy látja, hogy sok idős ember számára lesz nehezebb majd a közlekedés a városban. Fotók: M. D.

A változásokról megkérdeztünk néhány, rendszeresen buszozó utast. – Nekünk a 2-es és a 12-es járat a legjobb, a reggeli változások nem érintenek minket, de a hazajutásnál várhatóan hosszabb várakozási idő lesz – mondta el Kubicsek Marietta. – Rossz ötletnek tartom ezt az intézkedést, sok bevásárolni járó, cipekedő idős embert érint a módosítás, számunkra nehezebb lesz a közlekedés – osztotta meg véleményét Tóth Gáborné. A megszólított utasok elsősorban a 10Y járat megszűnése, valamint a Bánfalvi út és környékének közlekedése miatt fogalmaztak meg aggályokat.

Többen úgy vélték, hogy a változtatásoknak ezt a részét korrigálni kell, hiszen reggelente eddig is jelentős volt itt a zsúfoltság, és sok nyugdíjas utazott a belvárosba. Közéjük tartozik Takács Tiborné és Borné Tóth Ilona, akik éppen a buszmegállóban cserélték ki információikat a módosításokról. Egyetértettek abban, hogy nehezebb lesz megtervezni az utazást, akár a belvárosba, akár a kórházba kell konkrét időpontra érkezniük. A részletes új helyi menetrend és a vonalhálózat térképe a volanbusz.hu internetes oldalról érhető el.

Takács Tiborné és Borné Tóth Ilona a megállóban beszéltek a változásokról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában