Tüntetés

2022.10.14. 15:21

Tanáraikért demonstráltak a diákok Győrben - a Kossuth hídon vonultak át - videó, sok-sok fotó

Országszerte folytatódtak a pedagógustüntetések. Győrben is megmozdulásokkal tiltakoztak két helyszínen is.

kisalfold.hu

A diákok a Dunakapu térről Révfaluba vonultak a Kossuth hídon át. Fotók: Csapó Balázs

Tanáraikért mentek utcára a diákok Győrben

Tüntetést szerveztek pénteken tanáraikért a DAT-Győr és Diákok a Tanárokért egyesület tagjai. Négy órától több százan gyülekeztek a Dunakapu téren, majd a tömeg átvonult a Kossuth (révfalui) hídra. Többen transzparensekkel készültek vagy zászlóval a kezükben érkeztek, amit a hídfoglaláskor a magasba emeltek. A rendőrség biztosította a helyszínt.

– Ha nincs tanár, nincs jövő! Fizessétek ki a tanárainkat! A sztrájk alapjog! – kiabálták a tüntetők.

– Társadalmunk egy rétegével szemben elkövetett igazságtalanságokért egyként kell fellépnünk. Rég nem látott szolidaritást mutatott már eddig is társadalmunk, rengetegen álltak ki az oktatás és a tanárok ügye mellett. Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok, példás kitartást és bátorságot mutatva. Azért vagyunk itt ma mi is, hogy megmutassuk, ez az egész ország ügye és érdeke – hangzott el.

Délelőtt a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum iskolaépülete előtt a krúdys és a baksás diákok, a Szabadhegyi Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium előtt pedig szülők és gyerekek élőlánccal fejezték ki szolidaritásukat tanáraikért. Az oktatás átalakítását és a körülmények javítását szeretnék. Közülük is sokan csatlakoztak a délutáni megmozduláshoz. A hídon hatalmas felkiáltójelet, az országos megmozdulás jelképét formázta meg az ezres tömeg. Majd 17 óra körül a Baross úton át a megyeháza előtti térre vonultak át, ahol csatlakoztak a „Szívügyünk a köznevelés” csoport által szervezett, Őszi lomtalanítás a köznevelési rendszerben címet viselő eseményhez. 

A tüntetésen a résztvevők közösen elénekelték a Mi vagyunk a Grund című dalt.

Hétfő reggelre a Révai Miklós Gimnázium tanárai szerveznek szakmai demonstrációt 7 órától, hogy felhívják a figyelmet a köznevelés méltatlan helyzetére és a súlyos, rendszerszintű problémákra. A Szent István út, Jókai utca és Aradi vértanúk útja közötti járdán és közlekedési sávon demonstrálnak majd rendőri biztosítás mellett.

17.55 - Bővített galéria

17.28 - A Megyeháza előtti téren folytatódott a pénteki győri megmozdulás

Élő képes tudósításunk

Előzetes

Az október 5-i megmozdulás után ma reggel is országos országos pedagógussztrájk kezdődött a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezésében. A tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik. 

A PDSZ csütörtök délben közzétett bejegyzésében arról számoltak be, hogy országos szinten 75 megmozdulásról van tudomásuk.

Győrben péntek délután 16 órakor a Diákok a Tanárokért (DAK) győri csoportjának szervezésében gyülekeznek a Dunakapu téren, majd a Kossuth híd elfoglalásával tüntetnek a tanáraikért. Innét átvonulnak a Megyeház térre, ahol csatlakoznak a Szívügyünk a köznevelés - Győr Facebook csoport szervezésében, 17 órára "Őszi lomtalanítás a köznevelési rendszerben" címen meghirdetett demonstrációhoz.

Az eseményekről a kisalfold.hu Facebook oldalán élőben jelentkezünk.

A megmozdulások már péntek délelőtt elkezdődtek a megyeszékhelyen: a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum iskolaépülete körül a krúdys és a baksás diákok, a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium előtt pedig szülők és gyerekek élőlánccal fejezték ki szolidaritásukat tanáraikért. Az oktatás átalakítását és a körülmények javítását szeretnék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában