Cikkünk frissült

2022.10.05. 08:43

Sorfal az iskola előtt - Sztrájk és tüntetés Győrben és Győrújbaráton - videó, fotók

Közös kiállás! Több győri és Győr környéki oktatási intézményből értesültünk szolidaritási akcióról vagy sztrájkról.

kisalfold.hu

Felvételünk a szerda délutáni győri tüntetésen készült.

17.39 - Összefoglaló

A győri Kölcsey iskolában bár többen csatlakoztak a sztrájkhoz, a tanulók oktatáshoz való joga nem sérült, a tanórákat megtartották. Hasonló akciókról számoltak be a Nádor városi iskolából, vagy Győrladamérról.

Délután három órakor a három megye, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron szakszervezetei viszik el a beadványukat az alapvető jogok biztosának Nyugat-magyarországi régió irodájába. Neubauer Tamás, a Pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyei szakszervezetének elnöke, ismertette a Kálvária utcai épület előtt az iratot az összegyűltekkel. – Rendkívül sok ügy igényelné a figyelmet, ezért úgy döntöttünk feltesszük a kérdéseinket az alapvető jogok biztosának. A kérdéseink többek között: Ön szerint megvalósul-e a tanulók tanuláshoz való joga, mit kíván tenni az oktatásban dolgozók jogainak védelmében? Milyen felelősség terheli az államot a kialakult pedagógus hiányért? Azt várjuk, hogy ezekre a kérdésekre érdemi válaszokat kapjunk.

 

Elmondta, hogy az általános iskolákban megyénkben 233 betöltetlen pedagógus hely van, amit helyettesítéssel látnak el Vas megyében 110, Zala megyében 97 fő hiányzik a katedráról, így a Nyugat-Dunántúlon több mint 400 hiányzó pályatárs feladatai terhelődnek a tanárokra.

– Ilyen gyötrelmes tanévkezdésünk még nem volt – mondta Mitre-Károlyi Mária, a Vas megyei szervezet vezetője – 12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből országosan. Az iskolák működése kerül veszélybe gyermekeink, tanítványaink jövőjével egyetemben. Ha nem változtatunk, ki fogja tanítani a gyermekeinket?

Békési Tamás, a Zala megyei szervezet elnöke úgy fogalmazott, épp azzal tesznek a diákokért a pedagógusok, ha sztrájkolnak. Elmondása szerint a januári akciót követően arra hivatkozva lehetetlenítették el a sztrájkjogot előbb kormányrendeletben, majd törvényi szinten is, hogy a sztájkkal sérül a tanulók oktatáshoz való joga. – Ezek szerint viszont a mi alaptörvényben biztosított jogunk sérülhet következmények nélkül. Nem normális hogy a szülők tanítják az angolt, vagy a történelem szakos a fizikát és elmaradnak az órák. Mikor sérül a diákok joga? Ha sztrájkolunk egy-két órát, vagy akkor, amikor nem jutnak megfelelő oktatáshoz, mert azért mert nincs megfelelő mennyiségű pedagógus a pályán?

Öt órakor Győrben a Szent István út- Aradi vértanús útjának sarkán, a szökőkútnál hívott flashmobra a Szívügyünk a köznevelés – Győr civil csoport, amin békés hídfoglalással hívták fel a figyelmet a pedagógusok jogaira. Többen kockás kitűzővel, inggel, vagy fekete ruhával és esernyővel fejezték ki hogy a tanárok mellett állnak. Mindössze 15 percet tölthettek a hídon, a szervezők arra kérték az összegyűlteket, hagyják el a teret a megbeszélt program, Ady Endre Fölszálott a páva című versének meghallgatása és a Mi vagyunk a Grund című dal éneklése után.

Felvételünk a szerda délutáni győri tüntetésen készült.
 

17.21 - Tüntetés Győrben a Vízügyi Palota előtt

16.33 - Délután öt órakor tüntetnek a pedagógusok Győrben

11.10 - A soproni és környékbéli pedagógusok szerdán délután 5 órától szerveznek demonstrációt a Széchenyi téren, ahová várják mindazokat, akik érintettek, vagy akár „csak” szimpátiájukat fejeznék ki velük. A programon felszólalnak a soproni és környékbeli iskolák pedagógusai. A demonstrációval szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai oktatási rendszer hosszú ideje megoldatlan problémáktól szenved. Egyben így kifejezni a szolidaritásukat az elbocsátott vagy lefokozott kollégáik iránt, akik ki mertek állni a véleményükért. A soproni szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy fekete ruhában jelenjenek meg.

Pedagógus sztrájk Győrben és környékén

Több győri és Győr környéki oktatási intézményből értesültünk szolidaritási akcióról, vagy sztrájkról.

Délután három órakor három megye, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron szakszervezetei viszik el a beadványukat az alapvető jogok biztosának győri irodájába és ismertetik röviden a Kálvária út 1-3 előtt a benne foglalt kérdéseket.

Dálután 5  órakor pedig a Szent István út-Aradi vértanús útjának sarkán, a szökőkútnál hív flashmobra a Szívügyünk a köznevelés – Győr civil csoport, amin közös énekléssel és jelenléttel szeretnék felhívni a figyelmet az oktatásügy problémáira.

Neubauer Tamás, a Pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyei szakszervezetének elnöke, azt közölte lapunkkal, nincs információja a sztrájkolókról.

– Mi elindítottuk a gördülő sztrájkot még szeptemberben, kifejezve, hogy bárki bármikor élhet ezzel. A kollégákra bíztuk ki áll bele egy sztrájba a mai napon, holnap vagy bármikor a megfelelő jogszabályi háttér betartása mellett – hiszen a polgári elégedetlenséget nem támogatjuk, mert lehetnek következményei.

A jogszabályok szerint öt nappal előbb köteles a pedagógus bejelenteni a munkáltatónak a sztrájk szándékát, le kell adni egy listát, hogy hányan vesznek részt benne, és egyeztetni kell a fenntartóval, hogy a sztrájk hogyan folytatható le és mit jelent az elégséges szolgáltatás.

– Mi egyetlen megmozdulást szerveztünk, az alapvető jogok biztosának győri irodájához fogunk menni délután 3 órakor, a Kálvária útra a beadványunkkal. Mivel rendkívül sok ügy igényelné a figyelmet, úgy döntöttünk feltesszük a kérdéseinket az alapvető jogok biztosának. A kérdéseink többek között: Ön szerint megvalósul-e a tanulók tanuláshoz való joga, mit kíván tenni az oktatásban dolgozók jogainak védelmében? Milyen felelősség terheli az államot a kialakult pedagógus hiányért? Azt várjuk, hogy ezekre a kérdésekre érdemi válaszokat kapjunk.

9.30 - Kálvária iskola előtt - olvasónk fotói

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

 

Korábban - Szerda reggel korábban indult az iskola környéki sokadalom a Győrújbaráti Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál. Noha csak 8.20-kor van becsengetés, már 7.30-kor fekete ruhás, szolidaritás feliratot tartó szülők, gyermekek és tanárok álltak a forgalmas faluközponti körforgalom mellett, az intézmény előtt.

Fotók a győrújbaráti tüntetésről

Rácz György korábbi intézményvezető elmondta, hogy azért támogatja a kollégákat, mert mind fizetésben, mind a sajtó megnyilvánulásokban megszégyenítik a pedagógusokat. – Én az unokámért vagyok itt személy szerint. Az hogy az iskola így néz ki, az az önkormányzatnak köszönhető, mióta állami fenntartásban vagyunk csak minimális fejlesztések történtek, de a falak nem minden. Azt meg kell tölteni tartalommal.

Elmondása szerint a település mindig igyekezett megbecsülni a tanárait, ezért is állnak most ki mellettük.

Kundiné Paár Hajnalka, pedagógus azt mondta, nem céljuk senkit sem lázítani. – Ez szolidaritás, kiállunk a családokért, gyerekekért, mindenkiért aki a közoktatásban van. Néma csendben. Nem kiabálunk, nem szeretnénk lázítani, csak összekapaszkodunk. A munkát felvesszük, legkésőbb 8:05-kor mind  bemegyünk.

Azt mondja, a büntetés súlyosságát, amit egy tanárkolléga kapott Budapesten, nem fogadhatják el. –Ha egy pedagógus fél mit ad vajon tovább? Azt szeretnénk ha elkezdődne az asztalhoz ülés és nem az egymás mellett elbeszélés, hanem a párbeszéd tananyagról, tantervről, bérekről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában