Új nyomvonalon

2022.10.03. 13:08

Pápa egyre közelebb Győrhöz - XXL-galéria a 83-as főút bővítéséről

Kétszer két sávossá bővítik a 83-as főutat, az új nyomvonalú gyorsforgalmi kapcsolattal jövő év végére akár 20 perccel is gyorsabban lehet majd közlekedni Győr és Pápa között.

kisalfold.hu

Fotó: MIHALY ERDEI

  • A nettó 90,5 milliárd forint értékű fejlesztés, a 36 kilométernyi új pálya a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházása, a generálkivitelezők a Duna Aszfalt és a Soltút.
  • A Magyar Építők hosszan írt arról, hol tart a beruházás.
  • Eszerint a kivitelezés két szakaszra osztható: a Pápa−Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont (Pápa-észak, Gyarmat), és egy vasúti felüljáró épül a pápai repülőteret bekötő úton.

Helyzetjelentés a 90 milliárd forintos beruházásról

A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont épül (Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó). A győri bevezető 2018-ban elkészült, első egy kilométeres szakaszához hasonlóan a további három kilométer is 2×2 sávra bővül, zajvédő fal és két további turbókörforgalom létesül. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint a főút győri bevezető szakaszán elkészült az Új élet út körforgalmú csomópont körpályája, és Pápa irányából a 83-as főút plusz két sávjának kiépítése. Mint a Kisalföld is megírta, a kivitelezés további előrehaladása érdekében a csomópont már körforgalomként üzemel, minden irányba és irányból használható Ménfőcsanak és Gyirmót felé.

Újdonság, hogy a mostani állapot szerint kész a Pápa és Tét közötti szakaszon az összes töltésmennyiség mintegy 95 százaléka. A közel 20 kilométeres szakaszon 15 híd épül, befejezték a hídfőbetonozásokat, majdnem az összes gerenda beemelését. Folyamatos a vasbeton pálya­lemez és szegélyek vasszerelése és betonozása. A tervek szerint az év végére minden hídon elkészülnek a pályalemezek, így tavasszal az építési forgalom átjárhat a hidakon. A Pápa és Tét közötti rész készültségi foka 63 százalékos, vagyis az útépítés ezen a szakaszon kétharmad részben kész.
A kétharmada kész 63 százalék a Pápa és Tét közötti rész készültségi foka, vagyis az útépítés ezen a szakaszon kétharmad részben kész.
Az új gyorsforgalmi kapcsolattal jövő év végére akár 20 perccel is gyorsabban lehet majd közlekedni Győr és Pápa között. Fotó: Nagy Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában