Kiürültek a lakókonténerek

2022.10.19. 10:32

Meleg otthonba költöztek - Elhagyták Likócsot az ukrajnai háború menekültjei

Eddig tizenkilenc Ukrajnából menekült családnak sikerült a Vöröskereszt segítségével megtalálniuk az útjukat, így ők tettek egy lépést az önálló boldogulás felé.

Simon Roberta

Anikó tartja rendben a házat, mos, főz és takarít a családra. Fotó: Huszár Gábor

Győrszemerére látogattunk el néhány napja, ahol egy háromszintes családi házban tízen találtak otthonra. Az alsó szinten kapott helyet egy gyermekház, ahol hétfőtől péntekig mindennap pedagógus foglalkozik az ott élő hat gyerkőccel. Érkezésünkkor az uzsonnájukat, édes, mázas fánkokat majszoltak. 

Az Avar utcai Hajléktalanokat Segítő Szolgálat mellett elkerített, 19 légkondicionált lakókonténerben közel százan éltek június óta. Azóta sokan közülük útra keltek Csehországba, Németországba rokonokhoz, ismerősökhöz, vagy haza Ukrajnába. Akik maradtak, a térség falvaiban kaptak szállást, hiszen a vékony falú lakókonténerek a hűvösebb idő beköszöntével már nem voltak komfortosak. 

– Három gyermekházat alakítottunk ki: egyet itt, Győrszemerén, egyet Vitnyéd-Cser- majorban és egyet Győrben. Pedagógus tartja a felzárkóztató órákat, segít a házi feladatokban és rengeteget gyakorol az iskolásokkal – mutat körbe Kun Szilvia, a Vöröskereszt megyei igazgatója. – Akik Likócson kezdték el az iskolát, azokat a Győri Tankerülettel együttműködve átírattuk az új lakóhelyükre iskolába. Győrszemerén például minden osztályba két-két gyermek került, így talán könnyebben is megy nekik a beilleszkedés – véli Kun Szilvia. 

A Magyar Vöröskereszt kivezető programja támogatja a családokat az önállósodás útján, viszont megvannak a feltételei. A gyermekeknek iskolába, a munkaképes nagykorúaknak munkába kell járniuk. Emellett bizonyos összeget meg kell spórolniuk a későbbi boldoguláshoz. Az alap tisztálkodási és tisztítószereket, élelmiszereket a Vöröskereszt továbbra is biztosítja számukra, az ezen felüli szükségleteket a saját jövedelmükből gazdálkodják ki. A gyerekek számára az iskolákban az étkezés ingyenes maradt. A tanszereket, eszközöket, a testnevelés-felszerelést a szervezet vásárolta meg. 

 

A vöröskeresztesek jogi és munkaügyi tanácsadást tartanak, nyelvtanfolyamot szerveznek és folyamatosan közvetítik az álláslehetőségeket az itt élő ukránoknak.

 

– Továbbra sem engedjük el a családok kezét. Ugyanakkor rendszeresen ellenőrizzük is őket, hogy betartják-e a házirendben előírtakat, hiszen fontos a rend, a tisztaság és a fegyelem is. Jogi és munkaügyi tanácsadást tartunk, közvetítjük az álláslehetőségeket, az ukránul beszélő menekülteknek pedig nyelvtanfolyamot biztosítunk – hangsúlyozza Kun Szilvia. Hozzátette: a kivezető program országos, abban viszont egyedülálló a megyei szervezet, hogy a menekülteket nem tömegszállásokon, hanem családi házakban helyezték el. Azt is megtudtuk, hogy év végéig biztosított a lakhatásuk, a házak bérleti díját és rezsiköltségét is a Vöröskereszt finanszírozza. 

Anikó négy gyermekével, édesanyjával és annak két gyermekével menekült a háború elől Magyarországra. Mint mondja, nagyon hálás mindazért, amit a családja kapott. 

– Itt biztonságban érezzük magunkat, úgy tervezzük, hogy Magyarországon kezdünk új életet. Figyelemmel követem az otthoni történéseket, és nem jók a hírek, amiket hallok, olvasok. Most átmenetileg nincs munkám, ezért az én feladatom, hogy rendben tartsam a házat, mossak, főzzek és takarítsak. A gyerekek nagy kedvence a burgonya és a tésztaételek – fejtette ki Anikó, aki örömmel mutatta meg új otthonukat. 

– Mindenkinek van szobája. Örülünk, hogy végre ágyon aludhatunk és nem a földön, matracokon – tette hozzá. 

– A háborús helyzetben a leghátrányosabbak a gyerekek és az édesanyák, így rájuk nagyobb hangsúlyt fektetünk. A nyári táborok és kirándulások után november 2–6. között Szolnokra látogatunk velük a Hétcsoda Élménytáborba. Különféle programokon, interaktív élményterápiás foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, és ismerkedhetnek meg egymással, illetve magyar gyermekekkel egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában