Négyen vesztették életüket

2022.10.18. 22:34

Megkezdődött a 2020-as bécsi terrortámadás előkészítésében részt vevők tárgyalása

Terrorszervezet támogatásának gyanújával megkezdődött annak a hat férfinak a tárgyalása kedden Ausztriában, akik a vádak szerint részt vettek a 2020-ban Bécs belvárosában elkövetett merénylet előkészítésében.

mti

A bécsi állami bíróságon folyó tárgyaláson várhatóan februárban születik ítélet. A felvétel a terrortámadás után készült.

A 22 és 32 év közötti vádlottak közvetlenül ugyan nem vettek részt a támadásban, azonban a gyanú szerint elősegítették annak megszervezését. A vádirat szerint a hat férfit terrorcselekményben való részvétellel, valamint bűn- és terrorszervezettel való szövetkezéssel vádolják.

A vádiratban foglaltak szerint az egyik vádlott, egy 32 éves, csecsenföldi származású férfi két lőfegyverrel támogatta az elkövetőt, majd egy másik vádlottal, egy 24 éves afgán férfivel együtt közvetlenül a támadást megelőzően segítette az elkövető felfegyverkezését és a terrorcselekmény végrehajtását. Helyi médiatudósítások szerint DNS-minták alapján azonosították a tetteseket.

A vádlottak közül többen azt állítják, nem tudtak róla, hogy társuk terrorcselekedetre készül, vagy kapcsolatban állna az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. Azt azonban többen is beismerték, hogy törvénytelen fegyverkereskedelem vádjában bűnösek.

A két évvel ezelőtt, november 2-án elkövetett támadásban négy járókelő vesztette életét, miután egy 20 éves férfi tüzet nyitott Bécs belvárosában. Több mint 20 ember, köztük egy rendőr is megsebesült, az elkövetőt a rendőrök a helyszínen lelőtték. A támadást az Iszlám Állam magára vállalta.

A merénylet következtében egész Európában magas terrorkészültség volt érvényben, Bécsben pedig új, terrorizmus elleni törvénycsomagot fogadtak el, és bezárták azt a mecsetet is, melyet az elkövető is rendszeresen látogatott. A bécsi állami bíróságon folyó tárgyaláson várhatóan februárban születik ítélet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában