Szavazás a szomszédban

2022.10.03. 10:56

Így választott Burgenland – Az alsóőri polgármestert ígéri, megtanul magyarul 

Az elmúlt hétvégén tartották meg Burgenlandban a polgármester-, és az önkormányzati képviselő-választásokat. Mutatjuk, milyen eredmények születtek - írja a Vaol.hu

kisalfold.hu

A szavazatok 48,8 százalékát az SPÖ (Szociáldemokrata párt) kapta, ami 4 százalékos növekedés a 2017-es választásokhoz képest. Az ÖVP (Néppárt) 39,9 százalékot ért el, és majdnem 2 százalékot veszített. Az FPÖ (Szabadságpárt) 3,5 százalékot kapott, a Zöldek pedig 1,6 százalékot szereztek – adta hírül az ausztriai közszolgálati média

Az SPÖ 86, az ÖVP pedig 66 polgármesteri széket nyert meg - elemezte az eredményeket a Vaol.hu.

A tartomány 13 településén a jelöltek közül senki sem érte el a voksok ötven százalékát, így ezeken a helyeken október 23-án újabb választást kell tartani. 

A négy magyar település eredményei:  

Felsőőr (Oberwart): 

A településen Georg Rosner marad újabb öt évre a polgármester. Az ÖVP színeiben induló politikus 2.191 szavazatot (57,69 százalék) kapott. Itt öt éve még öten indultak a polgármesteri székért, most csak két jelölt mérette meg magát. 

A községtanácsi választásoknál 1.726 szavazatot (47,31 százalék) azonban az SPÖ kapta. Mindössze hússzal kevesebb 1.706 voks érkezett az ÖVP listájára. A mérleg nyelve a településen a Szabadságpárt lehet. 

Alsóőr (Unterwart): 

Az alsóőri ÖVP-nél számoltak azzal, hogy ismét megnyerik a választást, és folytathatják az építkezést. E tervük be is jött. A magyar többségű falu új polgármestere ugyan nem tud magyarul, de ígéretet tett arra, hogy két éven belül megtanulja a nyelvet. A választás eredménye: Hannes Nemeth (ÖVP)465 szavazat, Szabo Alfred (SPÖ) 218 szavazat. A képviselő testületbe az ÖVP 10, az SPÖ pedig 5 képviselőt ad.  

Felsőpulya (Oberpullendorf):  

A közép-burgenlandi járási székhelyen két új jelölt pályázott a városvezetői pozícióra: az SPÖ-s Dominkovits Nikolaus és az ÖVP-s Johann Heisz, utóbbi a várost az év elejétől vezette. 

A választást 61,1 százalékos támogatottsággal Johannes Heisz, a Néppárt jelöltje nyerte meg. Heiszre 1125 szavazat érkezett, több, mint öt évvel ezelőtt. Az SPÖ jelöltje Dominkovits Nikolaus 719 szavazattal a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, ez másfél százalékos csökkenés 2017-hez képest, amikor még hárman versengtek a polgármesteri székért. A tanács összetétele: ÖVP: 13, SPÖ 10 képviselő.  

Őrisziget (Siget in der Wart): 

Az Őrisziget Vasvörösvár (Rotenturm an der Pinka) községhez tartozik. Itt a választók ismét az SPÖ-s Manfred Wagnert választották polgármesterré, aki növelni is tudta az előnyét vetélytársával szemben. 

Manfred  Wagnerre a szavazók 84,3 százaléka érkezett, szám szerint 870 voks, 153-mal több, mint 2017-ben volt. Az ÖVP új jelöltje, Delia Fritz a szavazatok 15,7 százalékát szerezte meg, ez 162 voks. Így a terveinek megfelelően készülhet az alpolgármesteri feladatokra. 

Őriszigetről 164 szavazatot kapott Manfred Wagner és 40-et Delia Fritz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában