Együtt dolgoztak az energiatakarékosság jegyében

2022.10.21. 21:15

Huzatfogókat varrtak szülők, tanárok, diákok és öregdiákok a mosonmagyaróvári piarista iskola ablakaiba

Több mint száz huzatfogót varrtak szülők, tanárok, diákok és öregdiákok a mosonmagyaróvári piarista iskola ablakaiba. A műemlékvédelem alatt álló intézmény legrégebbi szárnya XVII. századi, a nyílászárók többsége pedig több évtizedes.

Mészely Réka

Látogatásunkkor öten vettek részt a munkában, de összesen mintegy húszan segítettek a huzatfogók elkészítésében.

A növekvő energiaárak miatt mindenki átgondolja működését, így az iskolák is. Ebben a folyamatban a fenntartók sok esetben a szülőkre is számíthatnak. Így történt ez a mosonmagyaróvári piarista iskolában is. 
– Az intézmény nagyobb mennyiségű szivacsot kapott az UFM Habanyaggyártó Bt.-től, és megfogalmazódott, mi lenne, ha az ablakpárnákhoz huzatokat varrnánk. Ehhez kerestünk önkénteseket és szükséges anyagot is. Külön kértem, hogy olyan maradék szöveteket ajándékozzanak erre a célra, amelyek színesek, vidámak, az újrahasznosítás jegyében, ezért külön ne vásároljanak. Magam több varrógépet is hoztam, de mások szintén hozták a sajátjukat – tudtuk meg a munkákat összefogó Kocsis Angélától, aki kreatív szabó, a Kétfecske retextilműhely megálmodója, valamint öregdiákként és szülőként is fontosnak tartotta, hogy együtt alkossanak, és ezzel segítsenek az iskolának az energiatakarékosságban.

– Ez közösségi élmény is. Fontos, hogy saját magunk is tehetünk a környezetünkért, ne mástól várjuk a megoldást.

A szülők, tanárok mellett diákok és öregdiákok is csatlakoztak a közös varráshoz, mintegy húszan alkották meg a több mint száz huzatot.

A munkákat Kocsis Angéla fogta össze a piarista iskolában.

– Nagyon szépen köszönjük, hogy nem először fognak össze az iskoláért szülők és öregdiákok. Hálásak vagyunk a közös felelősségvállalásért, a közös gondolkodásért – vette át a szót Zsódi Viktor intézményvezető.

Kiemelte: a legrégebbi épületrész 1690-ből való, itt cseréltek ki húsz ablakot a nyár folyamán tízmillió forintból, pályázati támogatással.

– Az épület műemlékvédelem alatt áll, így a nyílászárók cseréje jóval költségesebb és nem is lehet akármilyen anyagból készült ablakokat el- helyezni. Korábban az is felmerült, hogy átálljunk a távhőre. Az ma már bizonyos, hogy több lábon kell állni. A gázzal igyekszünk takarékoskodni, az osztálytermekben a húsz fokot biztosítani, az alsósoknál a huszonegyet, a rendházban viszont a tizenkilencet. Digitális hőmérőket szereltünk fel, amivel folyamatosan monitorozni tudjuk a hőmérsékletet. Így komoly statisztikákkal is rendelkezünk, tudjuk, mikor kell jobban odafigyelnünk, a hőmérsékletet szabályoznunk – emelte ki az igazgató, aki bizakodó, hogy a hétszeres drágulást – a takarékoskodás mellett – állami támogatással tudják finanszírozni.
 

Új épületszárny

Amint arról korábban írtunk, nem költözik teljesen új épületbe az egyházi intézmény, viszont a levéltár irányába bővülhetnek, kormánytámogatással. Zsódi Viktor arra számít, hogy december elején megkezdődhet a munka. A Városház utcai épületben várhatóan nyolc tantermet, közösségi teret, vizesblokkokat alakítanak ki. Oda majd a gimnazisták kerülnek. A piarista rend visszavásárolta a Deák téri főhercegi palotát az önkormányzattól, a rendház ott marad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában