Elűzik a rossz szellemeket

2022.10.23. 12:54

Halloween-re készültek az ukrán gyerekek a győri menekültszállón - Fotók

Kézműves foglalkozások, arcfestés, kincskeresés, ügyességi próbák, tréfás játékok, kutyás program és sok más meglepetés várta a gyerekeket szombaton a győri Hűtőház utcai ukrajnai menekültszálló előtt.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Immár harmadszor rendeztek játékos élménynapot legkisebb lakóknak, most a Halloween jegyében. Az eseményt most is közös „pizza-lakoma” zárta, ami  - mint mindig -, nagy sikert aratott. A szervezést - a korábbi alkalmakhoz hasonlóan - a győri szálló önkénteseivel karöltve egy amerikai segélyszervezet, a keresztény mormon egyház székesfehérvári misszionáriusai vállalták.

Az ukrajnai konfliktus elől Magyarországra menekült családok közül sokan Győrben találnak ideiglenes otthonra. A győri Hűtőház úti menekültszállón is állandó a telt ház, a lakók csaknem fele gyermek vagy fiatalkorú. A létesítményben a Migration Aid civil szervezet győri önkéntesei igyekeznek a körülményekhez képest minél élhetőbbé, vidámabbá tenni a menekült gyerekek mindennapjait, akik idegen környezetben, sokszor súlyos traumákon átesve, férfi családtagjaik nélkül kényszerülnek átvészelni ezt a nehéz időszakot. A befogadott menekültek ingyenes szállást és a főzéshez rendszeres élemiszer-ellátmányt kapnak, továbbá az önkéntesek segítenek nekik hatósági ügyeik intézésében, munkavállalásukban, a gyermekek óvodába és iskolába járatásában és orvosi ellátásuk megszervezésében is.

A menekültszállót jelenleg teljes egészében a Migration Aid finanszírozza, nemzetközi menekültügyi szervezetek, segélyszervezetek, cégek és magánszemélyek adományaiból (eddig sem állami, sem önkormányzati, sem EU-s forrásban nem részesültek). Az üzemeltetési költségek az infláció és az energiaárak miatt folyamatosan nőnek: egy ágy fenntartása rezsivel együtt jelenleg havonta százezer forintba kerül, ami a többi kiadással együtt havi 8 millió forintos költségvetést jelent. A finanszírozás egyelőre sajnos csak november végéig biztosított.

Amiben szívesen fogadnak segítséget:

  • további önkéntes közreműködők a szálló üzemeltetéséhez (kevés a mostani létszám)
  • természetbeni felajánlások, főleg az alábbi kategóriákban: élemiszerek, gyógyszerek, bútorok, szállítási kapacitás, szálláslehetőségek, számítógépek, okostelefonok (a gyerekek tanulásához)
  • pénzadományok (a működési költségekre) 

Kontakt: Tóth Anikó (tel: 30/382-8750) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában