Magya falu

2022.10.15. 18:17

Gyopáros Alpár Bodonhelyen - Játszótérrel és falugondnoki busszal gazdagodott a falu

A Magyar falu program jövő évi pályázatainak céljai között a falugondnoki szolgálatok további erősítése is szerepelni fog - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Bodonhelyen, ahol átadtak egy játszóteret és egy falugondnoki buszt.

MTI

Gyopáros Alpár - aki a térség fideszes országgyűlési képviselője  - hozzátette: mindazok a támogatások is szerepelni fognak a jövő évi pályázati kiírásokban, amelyek az önkormányzatoknak segíthetnek, egyebek mellett a rezsikiadásaik csökkentésében. Példaként említette az épületenergetikai korszerűsítéseket.

Közölte, hogy nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az alternatív energiahordozók beépítésére is.

A kormánybiztos azt mondta: az orosz-ukrán háború és "a brüsszeli elhibázott szankciós politika okán mi magunk is érezzük a bőrünkön, hogy emelkednek az energiaárak (...), elszabadul az infláció", ezek miatt egyre erősebb az emberekben a szorongás és a befelé fordulás.

"Ezekben a nehéz időszakokban a szociális szolgáltatások, mint például a falugondnoki szolgáltatások, rendkívüli módon felértékelődnek" - emelte ki.
Gyopáros Alpár felidézte: amikor 2018-ban a Magyar falu program elindult, az volt a cél, hogy a kistelepüléseken élők életszínvonalát javítsák, és ezáltal megálljon az elvándorlás.

Míg Bodonhelyen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003-ban 330-an laktak, addig 2010-ben már csak 280-an. Az intenzív vidékfejlesztési politikának köszönhetően azonban a 2022-es adat szerint már 354 lakója van a rábaközi településnek - tette hozzá.

Szabó Szilvia, Bodonhely alpolgármestere elmondta, hogy a Magyar falu program részeként beszerzett új falugondnoki buszra 15 millió forint támogatást nyertek el, az új játszótér pedig, amely már a második a településen, 5,9 millió forintból valósult meg.

A településre a Magyar falu program forrásaiból 2019 óta több mint százmillió forint támogatás érkezett, egyebek mellett út- és járdaépítésre, közösségi színtér fejlesztésére, játszótér építésére és kommunális eszköz beszerzésére - sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában