Fő a biztonság

2022.10.19. 08:26

Fűtési szezon – Tanácsok a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére

Mintegy száz alkalommal riasztják évente megyénk hivatásos tűzoltóit szén-monoxid- szivárgásos esetekhez. A riasztások hetven százalékában kimutatható volt a mérgező gáz – hívja fel a figyelmet Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője

Ollári Gergely

Mintegy száz alkalommal riasztják évente megyénk hivatásos tűzoltóit szén-monoxid- szivárgásos esetekhez. Most, a fűtési szezon kezdetén fontos, hogy még inkább figyeljünk a biztonságra. A mérgező gáz jelenlétét jelző készülékekkel, odafigyeléssel, a fűtőeszközök és kémények karbantartásával biztonságosabbá tehetők a lakások – hívja fel a figyelmet Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, hozzátéve: a riasztások hetven százalékában kimutatható volt a mérgező gáz.

Több lehet, mint tavaly

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 73 esetben mértek szén-monoxidot a riasztási helyszíneken, idén ez a szám már most 57. 

– Vizsgáljuk, milyen eszköz használata során juthatott a szén-monoxid a levegőbe – fogalmazott lapunknak Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados. 

– Felhívjuk a figyelmet arra, hogy szellőztetéssel, megfelelő légbevezetéssel, a nyílt égésterű fűtő- vagy éppen vízmelegítő eszközök szakemberrel történő felülvizsgálatával és a kémények időszakos ellenőriztetésével elkerülhető, hogy a mérgező gáz otthonunkba kerüljön. 

Leggyakrabban a nyílt égésterű kombi gázkazánok vagy vízmelegítők közelében jelez a szén-monoxid-érzékelő, a legtöbbször térségünkben is ezért riasztják a tűzoltókat. 
A fűtő- és vízmelegítő készülékek sok helyen kis alapterületű helyiségben, legtöbbször fürdőszobában vannak, ahol gyorsan elhasználják a levegőt. Ezért fontos a megfelelő légellátás, hogy ne takarják el a szellőzőrácsokat, vagy épp az új építésű ablakokba szereljenek résszellőzőt. Fontos a fűtőkészülékek karbantartása is, hiszen ezekből is kerülhet szén-monoxid a lakásba. A kéményeket is karban kell tartani, hogy a füstgáz el tudjon távozni. 

A fűtő- és vízmelegítő készülékeket mindig szakemberrel vizsgáltassuk felül. Fotó: Illusztráció

A statisztikát böngészve megállapítható, hogy az esetek zöme városokban fordul elő. Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan, nehezen észrevehető és jól keveredik a levegővel, csak a szén-monoxid-érzékelő eszközök tudják kimutatni. 

– Szerencsére egyre többen szereznek be érzékelő készüléket. Fontos, hogy szaküzletből vásároljunk, és a leírás alapján szereljük fel, figyeljünk a szavatossági idejükre, hiszen nem örökre, hanem hét-tíz évre szólnak. Ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet, elengedhetetlen, hogy legyen a helyiségben jobb minőségű szén-monoxid-érzékelő – fogalmazott a tűzoltó százados. Hozzátette: – Ha valaki fűtési módot vált – például régen nem használt kályhával, kazánnal akar fűteni –, mielőtt használatba venné, nézesse át szakemberrel. 

A kéményseprésről

A kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára már több mint két éve ingyenes. A www.kemenysepres.hu oldalon megadhatunk két-három kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot. Kérhetjük a szolgáltatást az ingyenes 1818-as telefonszámon és a [email protected] e-mail-címen is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában