A szakemberek meglepődtek

2022.10.24. 14:53

Fehér gólya társult a darucsapathoz a mekszikópusztai Borsodi-dűlőben

Egy fehér gólya tűnt fel a mekszikópusztai Borsodi-dűlőben október közepén. A szakemberek meglepődtek.

kisalfold.hu

Fotó: Dr. Hadarics Tibor

– Meglehetősen késői megfigyelés ez, hiszen ilyenkor a gólyáink már a Boszporuszon túl, Kis-Ázsiában járnak. Szlovákiában, Marcelházán jelölték idei fiatal egyedként szeptember 11-én. Sérült volt, azért ilyen késői a jelölés. Most sincs vele minden rendben, ugyanakkor láthatóan jól repül – mondta dr. Hadarics Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni helyi csoportjának tagja. A gólya a darvakhoz társult, azok mégiscsak hasonlók hozzá, de látható, hogy a darvak jóval nagyobbak, magasabbak. Nemcsak a pihenőhelyen kereste a társaságukat, de a táplálkozóterületre is velük együtt repült ki, egy kukoricatarlón is látták a megfigyelők a darucsapatban.

Fotó: Dr. Hadarics Tibor

– Érdekes lenne, ha ez a madár együtt maradna a darvakkal. A Kárpát-medencei gólyák ugyanis ősszel délkelet felé, a Boszporuszon és a Közel-Keleten át vonulnak Afrikába, a Fertőnél átvonuló darvak viszont nyugat felé mennek tovább, az Alpokat délről vagy északról megkerülve, Franciaországon át a Pireneusi-félszigetre tartanak. Lehetséges, hogy a gólyát is magukkal viszik? Igencsak szokatlan útvonal lenne egy Kárpát-medencei fehér gólyától – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában