Elmondjuk, miért

2022.10.11. 23:00

Érdemes megvallani hitünket a népszámláláson

A mosonmagyaróvári Flos Floris Egyesület plakátkampánnyal és online felületeken buzdít arra, hogy bátran vállaljuk fel a felekezetünket a népszámláláson.

Bella Violetta

Ondré Péter, a közéleti és karitatív egyesület elnöke azt mondja, akit a keresztény elköteleződés nem, azt a józan ész kell hogy erre vezessen. – Az elmúlt népszámlálási statisztikák alapján azt látjuk, hogy a magukat keresztény vagy ábrahámi felekezethez tartozónak vallók száma úgy csökkent húsz százalékkal, hogy nem a vallástalanok száma nőtt, hanem a választ nem adóké. Ebből én arra következtetek, hogy ezek az emberek nem fordultak el az egyháztól, hanem úgy gondolják, hogy a vallás magán­ügy.

Pedig véleménye szerint egy ilyen évtizedben, amikor a koronavírus kirobbanása óta folyamatosan óriási kihívásokkal küzdünk, különösen szükség van az egyházakra és a civil szervezetekre. – A társadalom tartóoszlopai és a kötőszövetének az erősítői, védenek az elmagányosodás ellen, védőhálót húznak a társadalom köré. A keresztényi elköteleződés mellett a logikai, társadalomszervezési elv is azt diktálja, hogy a népszámláláson való megvallással is járuljunk hozzá ahhoz, hogy az egyházak pozíciója javuljon. A mindenkori döntéshozók számára ugyanis fontos szempont a döntésekkor, hogy mennyi hívük van a felekezeteknek Magyarországon.

Ezért indították az akciót, amiben önkéntes munkával szerveztek plakátkampányt. – Hirdetőfelületeket vásároltunk közterületen és online. Várjuk azoknak a boltoknak, éttermeknek, intézményeknek a jelentkezését, akik szívesen kiteszik a saját kirakatukba is a felhívást a Megvallom kampány plakátjával.

Nem kisebb a tétje a mostani cenzusnak, mint hogy a társadalom kisebbségébe kerülnek-e a magukat vallásosnak vallók az utolsó számolás 54 százaléka után. Azok számára, akik úgy gondolják, túl bizalmi dolog a hitvilágról információt szolgáltatni, azt mondja, nem érdemes félni a visszakövethetőségtől, mert a népszámlálást végző adatgyűjtőket titoktartás köti, és a KSH is szigorú adatvédelmi szabállyal kezeli az adatokat, nem szivároghatnak ki. De az biztos, hogy online, az űrlappal kettesben bátrabbak a válaszadók.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában