A közös természetvédelmi munkáért

2022.10.12. 14:08

Díjazták a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a Neu­siedler See–Seewinkel Nemzeti Park együttműködését

Az Europarc Szövetség elismerését vehette át a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a Neu­siedler See–Seewinkel Nemzeti Park a nemzetközi szervezet Franciaországban megtartott konferenciáján. A határon átnyúló eredményes munkát díjazta a szervezet. A rendezvény a védett területekkel foglalkozó szakemberek legnagyobb összejövetele Európában.

Bódvai Ildikó

A Fertő–Hanság Nemzeti Park 1991-es megalakulása óta tagja az Europarc Szövetségnek. 
– Az Europarc közgyűlése és konferenciája a védett területekkel foglalkozó szakemberek legnagyobb összejövetele Európában, hazánkat a Fertő–Hanság Nemzeti Park mellett a hortobágyi képviselte. A rendezvényt minden évben más-más városban tartják, idén a franciaországi Argelès-sur-Merben gyűltünk össze mintegy kétszázötvenen – mondta Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója. 

– A konferencia programja a klímaváltozásra összpontosított, és arra, hogyan érinti a védett területeket a felmelegedés. Minden park érzi, hogy az értékeit nagyon keményen veszélyezteti a csapadékhiányból eredő szárazság. Az eszmecserék középpontjában az állt, hogy a nemzeti parkok, a zöldszervezetek és az egyének mit tehetnek a klímaváltozás ellen, és hogyan készüljünk fel közösen a jövőhöz való alkalmazkodásra. Azt tapasztaltam, igen nagy a bizonytalanság és a felmelegedéstől való félelem, ugyanakkor optimizmus is jellemezte a diskurzusokat. Mindenki reménykedik, hogy tudunk ellene tenni, lesz közös akarat a folyamat megállításához. Ugyanakkor látszik, hogy egyedül kevesek vagyunk. Az olyan szervezetek, mint az Europarc, már érhetnek el eredményeket, de áttörést az jelentene, ha sikerülne elérni, hogy a nagy környezetszennyező gazdaságok, országok is belássák saját felelősségüket, csökkentsék a károsanyag-kibocsátást és tegyenek a klímaváltozás ellen – részletezte Kulcsárné Roth Matthaea. 

Kulcsárné Roth Matthaea az és Dorogman Csilla az Europarc Szövetség elismerésével, melyet a színvonalas határon átnyúló együttműködésért kapott a két nemzeti park. Fotó: Máthé Daniella
 

Az igazgató hozzátette, a felmelegedés a hazai nemzeti parkokban is tetten érhető, a szárazság miatt sorra tűnnek el védett fajok. Európa déli államaiban az extrém szárazság miatti gyakori erdőtüzek okoznak visszafordíthatatlan károkat a védett állományban. A közgyűlésen elismerést kapott a határon átnyúló, osztrák–magyar nemzeti park a magas színvonalú együttműködésért. 

– A közös természetvédelmi munkáért már korábban átvehették az elismerést a nemzeti parkjaink, az együttműködést ugyanakkor ötévenként felülvizsgálják. Több pontból álló kritériumrendszernek kell megfelelni, és mi ebben helytálltunk, sőt, fejlődött a kapcsolatunk, ezért kaptuk az elismerő oklevelet, másik három szervezettel együtt – tette hozzá az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában