Zarándokok is érkeztek szép számmal

2022.10.08. 19:37

Böjte Csaba atya szentmiséjével ünnepelték a sokorópátkai búcsút - sok-sok fotó

Polgárőrök, kisiskolások, biciklis és gyalogos zarándokok egyaránt kilátogattak szombaton a sokorópátkai búcsúra, melynek díszvendége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt.

Dániel Viktória

Sokan érkeztek ünnepi népviseletben Csaba atya sokorópátkai szentmiséjére. Fotók: Huszár Gábor

Sokorópátkán nem első alkalommal rendeznek búcsút a Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária tiszteletére. Idén a zarándokok már reggel hatkor elindultak a környező településekről, hogy délelőtt tizenegy órára megérkezzenek a búcsúra. Az istentisztelet előtt köszöntő beszédet mondott Kara Ákos országgyűlési képviselő, Baksák Attila Sokorópátka polgármestere és Vajda Péter a Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke is. A misét Böjte Csaba szerzetes tartotta Hortobágyi Arnold ravazdi plébánossal.

"A mai kaotikus és háborúval terhelt időkben jusson eszünkbe, hogy Szűz Mária élete is mennyi kétséggel és bizonytalansággal volt tele, a szülővárosában Betlehemben senki nem fogadta be őket, így egy istállóban kellett világra hozni szent fiát. Ezután menekülni kényszerültek, vándor ács családként járták a világot munkát keresve. Egyszer még a gyermek Jézus is eltűnt. Végül pedig anyaként végig kellett néznie, ahogy a fia kezébe szögeket vernek és keresztre feszítik. Mária még sem átkozta el a világot. Jézus hite más, hiszen Isten fia, de Szűz Mária ugyanúgy marék porból született, mint bármelyikünk. A békés, kényelmes időkben könnyű hinni, de fontos, hogy a nehéz pillanatokban se veszítsük el a reményt" – emlékeztette a hallgatóságot Böjte Csaba. 

Az eseményen adományokat is gyűjtöttek a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, valamint a Sokorókapuhoz. Utóbbi a Sokorói Tájegység Egyesülés kezdeményezése, hogy az összetartozás jegyében, a falu határában megépítsék a világ legnagyobb székelykapuját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában