Együttműködés

2022.10.24. 11:44

A Széchenyi István Egyetem támogatja a trieszti kikötőberuházást

Magyarország külgazdaságának fejlesztését célzó trieszti kikötőberuházásra létrehozott állami projektcég, az Adria Port Zrt. stratégiai megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írt alá a Széchenyi István Egyetemmel pénteken annak érdekében, hogy a győri központú egyetem oktatási, kutatási és szolgáltatási kompetenciáinak hasznosítása hozzájáruljon az Adria-parti kikötőfejlesztés és -üzemeltetés hosszú távú sikeréhez.

Széchenyi István Egyetem

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, dr. Garai Péter Tibor, az Adria Port vezérigazgatója és dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja aláírásukkal biztosították egymás kölcsönös támogatását. A felvételen mellettük Bakos Kristóf, az Adria Port fejlesztési igazgatója, Fazekas Gábor, az Adria Port műszaki igazgatója, valamint Dósa Gábor és Vági Kornél, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus képviseletében. Fotó: Horváth Márton

A Széchenyi István Egyetem képviselői laboratóriumlátogatással egybekötött szakmai megbeszélésre várták az Adria Port Zrt. vezetőségét, akikkel egyúttal stratégiai megállapodást, valamint szándéknyilatkozatot is aláírtak egymás kölcsönös támogatása jegyében. 

Az Adria Port stratégiai célja a magyar külgazdaság fejlesztése a trieszti kikötőberuházással, melynek fontos pillére az egyetemmel, mint kiemelt szakmai partnerrel történő együttműködés. Ez a fejlesztés megvalósításához szükséges kompetenciák biztosítására, valamint a kikötői piacra történő belépés adta lehetőségeknek a minél szélesebb körű hazai kamatoztatására nyújt lehetőséget” – hangsúlyozta dr. Garai Péter Tibor, a projektcég vezérigazgatója, aki az egyetemet rugalmas és aktív partnerként jellemezte.

A szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírásán dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke hozzátette: az intézmény kiemelten fontosnak tartja, hogy tudásával, tevékenységével elősegítse a magyar gazdaság versenyképességének erősítését. Erre figyelemmel lehetőséget lát az Adria Port kikötőfejlesztési tevékenységeinek több irányból történő támogatására, a ZalaZONE járműipari tesztpályával kialakított együttműködési modelljének gyakorlati tapasztalataira építve.

Az együttműködés körvonalazza azokat a lehetőségeket, amelyekkel az egyetem az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a szolgáltatások terén támogathatja a projektet. Ezek között szerepel például a kikötő közlekedési és logisztikai rendszerének tervezése, a látogatóközpont működési konstrukciójának kialakítása, a fenntartható környezet, a közlekedési szolgáltatástervezés. Részét képezi az is, hogy az egyetem vállalati, ágazati kutatás-fejlesztési tevékenységek széles körét képes kiszolgálni a trieszti kikötőfejlesztés és -üzemeltetés vonatkozásában.

Mindemellett a középtávú tervek között az akár akikötő területén kialakítandó egyetemi telephely létesítését is kilátásba helyezték. Mint elhangzott, ez az elképzelés helyet adna az oktatási-képzési tevékenységnek, a kutatás-fejlesztésnek, valamint a szálláshely- és egyéb szolgáltatás nyújtásának is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában