1956

2022.10.23. 18:14

A forradalom női hőseire emlékeztek Bécsben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek október 22-én a bécsi magyarok a Collegium Hungaricum nagytermében.

ORF/Weber

Forrás: ORF/Weber

Az ünnepséggel a fiatalokat is szerették volna megszólítani, továbbá ezúttal az 56-os forradalom női hőseinek kívántak emléket állítani, mondta el Mentsik Szilvia szervező, a Kerekasztal vezetője - számolt be az ORF

Mentsik Szilvia bevezető szavai után Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete mondott üdvözlő beszédet, aki a rendezvény keretében nagyköveti díszokleveleket is átadott: Vadon Mária, a gráci Mindszenty-Vadon zarándoklat szervezője, Hausmann-Farkas Elizabeth, a rolunk.at főszerkesztője és Steip Karolina, a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület volt tagja részesültek elismerésben munkájukért.

A programban ünnepi beszédet mondott Brummer Krisztián jogász, politológus, a soproni polgármesteri hivatal irodavezetője, aki többek között Tamási Lajos költő „Piros a vér a pesti utcán“ című, emblematikus verséből idézett. Beszédében utalt rá, hogy a magyarság a történelem során többször, drágán megtapasztalta, hogy a szabadságért fizetni kell. A szabadság és a függetlenség gondolata, ’56 eszméi minden magyart összekötnek, éljenek bárhol a világon – hangsúlyozta.

Brummer Krisztián köszönetet mondott Ausztriának az 1956-ban nyújtott segítségért. Beszédében megemlékezett Bujdosó Alpár költőről, majd – az ifjúsághoz intézve szavait – Tihanyi Árpád, ’56-os mártír búcsúleveléből is idézett. 

„Nemzeti ünnepet nem lehet elrendelni. Nemzeti ünnep csak az lehet, melyet a nemzet a szívében hordoz“ – zárta szavait Brummer Krisztián.

 

A rendezvényen bemutatták a Szabó Ilonát ábrázoló domborművet és „Az apokalipszis lovasai Bécsben“ című, az 1959-ben, Bécsben megrendezett VIT/Világifjúsági Találkozó ellenében készült plakát rekonstrukcióját. 

Az ünnepi műsort és megemlékezést az esztergomi Sic Transit Folk Műhely produkciója zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában