Nézz az ég felé

2022.10.19. 06:54

60 millió forintból újul meg az egyetemi csillagvizsgáló kupolája Győrben

A győri egyetemi csillagvizsgáló kupolája már jó ideje nem nyílt ki. Most több mint 60 millió forintból újul meg az építmény. A tervek szerint 2023 tavaszára készül el.

Dániel Viktória

A csillagvizsgáló a felújítás előtt – A munkálatok várhatóan 2023 első negyedévében fejeződnek be. Fotó: Csapó Balázs

Közel három évtizede büszkélkedhet saját csillagvizsgálóval a Széchenyi István Egyetem. A mára ikonikussá vált kupolát 1990-ben emelték a helyére. Az egyetemi programokon, mint például a Kutatók Éjszakáján, mindig hosszú sorok várták, hogy feljussanak a központi campus K3-as kollégiumának tetejére.

Szeptember végén komoly munkálatok kezdődtek a csillagvizsgálóban. 

– Az egyetem magas szintű oktatási és kutatási tevékenysége mellett kiemelten fontosnak tartja a tudomány népszerűsítését. Ennek kiváló helyszíne a csillagvizsgáló – közölte kérdésünkre az intézmény. – Célunk, hogy az egyetem hírnevéhez méltó, igényes műszeregyüttessel szolgáljuk ki mind a nagyközönséget, mind az itt tanulók tudásvágyát – tették hozzá. Ennek érdekében a kupola a következő hónapokban megújul. A beruházásra az egyetem 62,5 millió forintot nyert egy európai uniós pályázaton.

A csillagvizsgálót esztétikailag és műszakilag felújítják. A kupola helyreállítása és mechanikai rekonstrukciója mellett rendbe teszik a helyiség padlózatát, az elektromos hálózatot is korszerűsítik. Emellett a csillagvizsgáló távcsövét is fejlesztik, hogy a jövőben alkalmas legyen megfigyelések, ismeretterjesztő bemutatók megrendezésére. A tervek szerint a fényesebb égitestek, mint a Nap, Hold, illetve a Naprendszer bolygóinak fotózására, a magasabb esztétikai élményt nyújtó, hosszú expozíciós idejű felvételek készítésé- re, valamint tudományos célú mérésekre is használható lesz. Az adatokat mesterséges intelligencia segítségével dolgozza majd fel a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja. A felszerelés fejlesztése változatosabbá teszi a csillagvizsgáló repertoárját és izgalmasabbá az ott megtartott bemutatókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában