Tisztelet a hősöknek

2022.10.23. 10:28

1956-os megemlékezés Győrben: a győri áldozatokról külön megemlékeztek - Fotók, Videó

Az 1956-os Forradalom és szabadságharc emléknapján ünnepségek sorozatán hajtottak fejet megyeszerte az emberek azok előtt, akik életüket adták a szabadságért. A kegyelet koszorúit, virágait helyeztek el az emlékműveknél. Hazaszeretetük példa mindannyiunk számára.

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Gábor

Győrben a megemlékezések sorozata a városházán kezdődött, ahol az önkormányzat vezetői megkoszorúzták Szigethy Attila emléktábláját, majd a Szent István utca 5. szám alatti épületnél folytatódott, ahol a Dunántúli Nemzeti Tanács működött. Szigethy Attila domborművének megkoszorúzása után a városi ünnepségre a Bisinger sétányon a Golgota emlékműnél került sor. Fiatalok és öregek, családok és különböző szervezetek képviselői gyűltek össze emlékezni.

– 1956. október 23-án felemelte a fejét, kiegyenesítette a derekát a nemzet a második világháború utáni sokkos állapotából eszmélve. Az embereknek elege lett a nem kért, hamis ideológiákból, az elnyomásból, amiket a szocialista munkaverseny eredményét hirdető munkásgyűléseken, május 1-i díszfelvonulásokon, munkahelyi brigád gyűléseken, az iskolák tanárai szobáiban, mindenütt, ahol csak lehetőségük adódott, zúdítottak rájuk -kezdte ünnepi beszédét dr. Pergel Elza alpolgármester a győri ünnepségen a Bisinger sétányon a Golgota emlékműnél.

Beszédében felidézte a város 56-os győri áldozatait.

– A győri megyei börtön előtt október 25-én célzott lövésekkel legyilkolták Máté Mária ápolónőt, aki húsz évet élt. Halász Ödön csőszerelő tanulót, aki nem élte meg a 18. életévét és a 27 éves Szabó Béla gyári munkást. Ők is életüket adták a vágyott szabadságért, pedig reggel még nem úgy keltek fel, hogy ez a sors vár rájuk. Mártírjaink közül nem múló fájdalommal emlékezünk Tihanyi Árpád 41 éves tanárra, Földes Gábor 35 éves színész-rendezőre, és Török István 28 éves esztergályosra, akit 1958. december 2-án végeztek ki. A forradalom leverés után Szigethy Attilát Kádárék szerették volna megnyerni maguknak. Eredménytelenül. 1957. május 3-i letartóztatását követően a Győr-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság politikai nyomozó osztálya indított ellene eljárást. Mielőtt ügyének bírósági tárgyalására sor kerülhetett volna, öngyilkosságot követett el. Nem akarta megvárni a kivégzést.

Az ünnepi műsort adtak a Győri Nemzeti Színház színművészei és táncművészei Tépett zászló címmel. A megemlékezés koszorúzással zárult.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában