Megyei uszoda-, könyvtár-, múzeumkörkép

2022.09.16. 08:45

Zárnak az intézmények – Győrben már korlátozták a nyitvatartást

A magas energiaárak és a növekvő költségek miatt nehéz helyzetbe kerültek a kulturális intézmények és sportlétesítmények is. Megyei körkép.

kisalfold.hu

A győri Magyar Vilmos Uszodát (képünkön) évente több mint százezer ember keresi fel, ők most egy ideig víz nélkül maradnak. Fotó: Kisalföld-archív

Fotós: Huszár Gábor

  • Bezárt csütörtöktől Győrben az Aqua Sportközpont és a Magyar Vilmos Uszoda. Előbbinek tulajdonosa, utóbbinak üzemeltetője a Győr Projekt Kft.
  • – Az ok a magas áramszámla és egy felújítás. A vízilabda-szövetségtől a Győri Vízisport Egyesület elnyert 300 millió forintot energetikai korszerűsítésre, ezt későbbre terveztük, de most előbbre kellett hoznunk.
  • A kialakult helyzet nem lokális gond, és annak is megvan az oka, hogy nálunk más városokhoz képest miért jelentkezik előbb – nyilatkozta lapunknak Nagy Gergely László, aki január óta ügyvezető.

Piaci áron veszik az áramot

– Mi már tavaly óta piaci áron vesszük az áramot – mondta a Kisalföldnek Nagy Gergely László. A korábbi 20 forint per kilowatt helyett most egészen pontosan 400 forint per kilowattért jutnak áramhoz, így a tavalyi 170 milliós költségük 2023-ra már 3 milliárd forintra nőne. A két városi uszodát üzemeltető Győr Projekt ügyvezetője azt nem ígérheti, hogy idén még kinyitnak, de bármi lehet. A megváltott bérleteket meghosszabbítani vagy visszaváltani lehet. Hozzájuk tartozik az Olimpiai Sportpark, ott is keresik a megoldást, hogy a sportolók miként használhatnák. Várják a központi segítséget. Terv, hogy a jövőben majd megújuló energia fűtse az uszodákat, így fenntartásuk lényegesen olcsóbbá ­váljon.

– A sportolók, egyesületek az Aqua Sportközpont sátras medencéjét használhatják, fo­lyik az egyeztetés az időbeosztásról. Tárgyalunk arról, hogy a tanmedence a gyerekeknek továbbra is nyitva legyen, így folytatódhasson az úszásoktatás. A Magyar Vilmos Uszoda korszerűtlen épületével amúgy is gond volt, érett a bezárása – egészítette ki Nagy Gergely.

A festményeket óvni kell

– Azokat a programokat tartjuk meg, amelyek nem járnak pluszrezsiköltséggel, a többit áthelyezzük az online térbe – felelte a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója, Székely Zoltán. Az állomány, a festmények és az épületek megóvása érdekében természetesen valamennyire fűteniük kell. Intézményeik december 31-ig fizetik a védett energiaárakat, amely azonban így is a korábbi többszöröse. Január 1-jétől elméletileg a mostaninál is magasabb piaci árral kapnák a számlákat, így a folytatásról még nem tudott mit mondani. A munkatársakat megtartják, más feladatot kapnak. A Rómer-ház az év végéig meghirdetett programokat minden bizonnyal megtartja.

Bezárja hétfőtől a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a nagyrészt gázzal fűtött művelődési házakat, a fiókkönyvtárakat. A Baross úti könyvtár hétfőtől péntekig 13–18 óra között, a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély minden hónap második hetében négy napig tart nyitva. Mint Horváth Sándor Domonkos intézményvezető tájékoztatott, a Herman Ottó utcai könyvtárban 300 milliós energetikai korszerűsítés folyik január közepéig, utána szinte nulla lesz a rezsije. Hozzátette: az idős, nehezen mozgó olvasók kedvéért könyvfutárszolgálatot hoznak létre, amely kérésre házhoz viszi a könyveket.

Sopronban terv készül

Sopron önkormányzati intézményeiben még tartanak az egyeztetések. Részleteket nem tudtunk meg.

Egyelőre kivárnak

– Célunk, hogy minden intézményünk nyitva legyen, az viszont lehet, hogy egyesek korlátozottan – tájékoztatott Lőrincz György jánossomorjai polgármester. Kapuváron október elsejéig döntenek arról, hogy mely szolgáltatásokat kell szűkíteniük, tart az energiaköltségek felülvizsgálata, tudatta Hámori György polgármester. A csornai önkormányzatnál vizsgálják az energiaárak miatt kialakult helyzetet. Döntés a tények ismeretében várható.

Mosonmagyaróváron intézményt még nem zártak be, és Árvay István polgármester tájékoztatása szerint egyelőre nem is várható. A költségeket optimalizálják, a hónap végén döntenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában