A néhány ezer forint is jól jön

2022.09.10. 09:03

Tanévkezdő támogatást kapnak a családok a Rábaközben az önkormányzatoktól

Tíz–tizenötezer forintos támogatást kapnak a helyi önkormányzattól az iskolás és óvodás gyerekeket nevelő családok, hogy a tanévkezdést megkönnyítsék számukra. A legtöbb településen a jövedelmi helyzettől függ, hogy jár-e a pénz.

Cs. Kovács Attila

Kükedi Nórának ovistáskát vettek a szülei az önkormányzati támogatás egy részéből. Az osli kislány édesanyja, Kükediné Krekó Nóra elmondta: az óvodás gyerekek ötezer forintot kaptak. Fotó: Cs. K. A.

Az önkormányzatok többsége rendszeresen támogatja a helybeli gyerekes családokat. Számos formája van a segítségnek, közülük ezekben hetekben az iskola- és óvodakezdési forintok az aktuálisak. Persze, nem óriási összegekre kell gondol- ni, de a szülők számára az a pár ezer vagy tízezer forint is jól jön, amit augusztusban vagy szeptemberben kapnak kézhez. Tolltartókra, füzetekre, táskákra, tornaruhákra és cipőkre költhetik az összegeket. 

Farádon az óvodásokat, általános és középiskolásokat nevelő szülők igényelhetnek tanévkezdési támogatást. A feltétel: „A családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 650 százalékát, azaz 185.250 forintot.” Az önkormányzati rendelet rögzíti: amennyiben a tanulói jogviszony, esetleg a farádi lakcím megszűnik az év végéig, a támogatást vissza kell fizetni. 

Kisfaludon az óvodás gyerekek után ötezer, az általánosba járók után tízezer, középiskolások után tizenötezer forintot ad az önkormányzat a családoknak a jövedelmi helyzettől függően. Ott az öregségi nyugdíjminimum 1500 százaléka, csaknem 430 ezer forint az egy főre jutó jövedelemhatár.

Babóton az ovis gyerekeknek és a felsőfokú tanulmányokat folytatóknak 10–10 ezer forint jár, az általános- és középiskolásoknak 20–20 ezer. Egy főre jutó jövedelemhatárt a község vezetői meghatároztak: 285 ezer forintot.

Kónyban szintén lehet támogatást kérni a diákok évkezdéséhez, az iskolalátogatási igazolásokat október 14-ig kell bemutatni a polgármesteri hivatalban.

Rábatamásiban szintén 285 ezer forintos jövedelem alatt lehet a kérelmeket benyújtani, az önkormányzat 15 ezer forinttal igyekszik a terheket könnyíteni.

Rábaszentandráson alanyi jogon jár a helyi gyerekek támogatása. A falu iskolájának alsó tagozatosai 5–5 ezer forintban részesülnek, a szanyi iskola helyi felsősei 7–7 ezerben. A szentandrási ovisok 5–5 ezer forintot kapnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában