Akadálymentes természeti élmény

2022.09.20. 16:50

Speciális igényű fiatalokat láttak vendégül Lászlómajorban - fotók

A gyerekek a régi magyar állatfajtákkal és a Fertő menti szikes területek madárvilágával ismerkedhettek meg.

Bódvai Ildikó

Fotók: Szalay Károly

Hat intézmény speciális igényű fiataljait látták vendégül kedden a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai Lászlómajorban. A gyerekek a régi magyar állatfajtákkal és a Fertő menti szikes területek madárvilágával ismerkedhettek meg.

A rendezvény az Interreg Ausztria-Magyarország Határmenti Együttműködési Program keretében valósult meg. A szakemberek bemutatták hogyan lehet a természeti élményeket hozzáférhetővé tenni speciális igényű, sérült emberek számára is. A gyermekprogramra Magyarországról öt intézményből 68, valamint Ausztriából 12 speciális igényű diák érkezett. Őket a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai vezették végig Lászlómajorban és környékén.

A rendezvényhez kapcsolódó workshop előtt Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese, valamint az Ausztria-Magyarország Határmenti Együttműködési Program részéről Tatjana Paar és dr. Horváth Csaba köszöntötte a résztvevőket. Az előadásokon ismertették az Interreg program 2014-20-as időszakában támogatott 68 projekt közül a legsikeresebbeket, ezek egyike a PaNaNet+, a keddi rendezvény is ennek köszönhetően valósulhatott meg. 

- A határmenti Interreg program keretében évente szervezünk rendezvényeket egy-egy aktuális témához kapcsolódóan. Ez alkalommal az Ifjúság Európai Éve az egyik apropó, a másik pedig az, hogy bemutassuk azokat a sikeres környezetvédelmi, természetvédelmi programokat, amelyek évek, sőt, több, mint egy évtized óta kiemelt jelentőséggel bírnak. A speciális igényű fiatalokra azért esett a választás, mert elkötelezettek vagyunk abban, hogy a tájékoztatást, a figyelemfelhívást, valamint a különböző programokat olyanoknak is biztosítsuk, akik valamely oknál fogva korlátozottabb hozzáféréssel rendelkeznek ilyen szolgáltatásokhoz. Örömmel számolhatunk be arról is, hogy a közelmúltban az Európai Bizottság jóváhagyta a következő hétéves ciklusra a programunkat, így annak indítása elől elhárultak az akadályok - mondta dr. Horváth Csaba, az együttműködési program közös titkárságvezetője. Hozzátette, sokan várják a következő ciklus pályázatait, amiket várhatóan a következő év elején írnak majd ki. A pályázati forrás összege az előző időszakhoz képest csökkent, a korábbi hétéves ciklusban 78 millió eurót használhattak fel, most 49,5 millió euró körüli összeg áll rendelkezésre az osztrák és magyar pályázóknak együttesen. A következő ciklusban hozzávetőleg 20 ezer és 3 millió euró közötti összegben nyújthatók be pályázat. A támogatott területek között hangsúlyosan szerepelt a természetvédelem.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park örömmel tett eleget a felkérésnek, és szervezte meg a határon átnyúló program zárórendezvényét. - Fontos számunkra ez a program, hiszen itt egy összefüggő, közös nemzeti park helyezkedik el a határ két oldalán. Ezek egységes kezeléséhez plusz forrásokra és folyamatos együttműködésre van szükség az osztrák kollégákkal. Közös ökológiai kutatóprojektekben, ökoturisztikai és környezeti nevelési programokban is szép eredményeket értünk el - mondta a Dorogman Csilla, a nemzeti park pályázatkezelési osztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában